Vankilapappi Vesa Mäkelä: Ehdoton vaitiolovelvollisuus on aarre

 

Konnunsuon sellitalo Joutsenossa.

Vankilapapit ovat Suomessa ainoa ammattiryhmä, jolla on täysin ehdoton vaitiolovelvollisuus työssä kuulluista asioista.

– Olen tehnyt tätä työtä 24 vuotta ja muutaman kerran syyttäjä on pyytänyt todistajaksi oikeuteen. Yksinkertainen vastaukseni on, että pyydettäessä voin tulla, mutta mitään en voi puhua, kertoo vankilapappi Vesa Mäkelä Poliisi-tv:n raportissa.

Vasta suunnitteilla olevista, törkeistä rikoksista papilla on velvollisuus ilmoittaa eteenpäin. Tekijän henkilöllisyyttä tai tarkkoja yksityiskohtia hän ei tällöinkään saa paljastaa. Menneistä pappi vaikenee aina, vaikka tapaus olisi selvittämätön ja vakava.

Ehdottomasta vaitiolosta johtuen vankilapappien työmoraalia on arvioitu myös kriittisesti. Epäilykset avunannosta vangeille ja kritiikki eri pelisäännöillä pelaamisesta turvallisuusorganisaatiossa ovat ajoittain pintaan nousevia kysymyksiä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Vesa Mäkelä kumoaa tällaiset väitteet ja muistuttaa, että papilla on aivan oma tehtävänsä vankilayhteisössä. Vaitiolovelvollisuuden hän nostaa yhdeksi tärkeimmistä välineistä työssään.

– Pidän ehdotonta vaitiolovelvollisuutta aarteena. Ankarimmankin rikoksen tekijällä on näin mahdollisuus muutokseen ja purkuun. Hän voi lähteä sielunhoidolliseen keskusteluun luottaen. Tämä taas on tärkeää, sillä vanhan purku on mahdollisuus uuden rakentamiselle, Mäkelä perustelee kantaansa.

– Ei ole järkeä luoda järjestelmää, jossa vankilasta lähtisi ulos ihmisiä joiden kanssa ovat sisään tulleetkin. He olisivat käveleviä aikapommeja.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie