Vankiladiakonian uranuurtaja Mathilda Wredestä musikaali

 

Mathilda Wrede. Kuva: Atelier Nyblin, Helsinki / Helsingin kaupunginmuseo. Kuva rajattu pystykuvasta.

Teatteri Puron musikaali Mathilda Wredestä saa ensi-iltansa Turun helluntaiseurakunnassa 15.4.2022.

Mathilda Wrede (1864-1928) tunnetaan suomalaisen vankiladiakonian uranuurtajana. Suomenruotsalaiseen aatelissukuun syntynyt Mathilda hylkäsi oman hyväosaisen tulevaisuutensa ja omisti elämänsä evankeliumin julistamiselle vangeille ja heidän auttamiselleen aikana, jolloin rikollisten ihmisarvo oli olematon.

Teatteri Puro on tarttunut Mathildan puhuttelevaan tarinaan ja luonut musikaalin oman aikansa radikaalista naisesta ja kristitystä sekä Suomen synkimpien sellien miehistä. Mathildan perintö kietoutuu vahvasti Turkuun ja Kakolan vankilaan, jossa hän vieraili säännöllisesti. Mathilda teki vaikutuksen myös aikansa tunnetuimpaan rikolliseen Matti Haapojaan, joka nähdään lavalla Petri Niemelän esittämänä. Mathildan roolin tulkitsee Veera Brown.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Mathildan elämänvaiheisiin perustuvaan ja Merja Issan käsikirjoittamaan tarinaan on sävelletty musiikki ja sellien karskit miehet tanssivat Suvi Salmenkiven koreografian tahdissa. Musikaalin on ohjannut Stina Skaren.

Teatteri Puro on turkulainen harrastajateatteri, joka on tuottanut kaksi omaa musikaalia vuosina 2017 ja 2019. Wrede-musikaalia valmisteltiin esitettäväksi osana Turun Helluntaiseurakunnan 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa viime vuonna, mutta esitykset jouduttiin siirtämään koronan vuoksi keväälle 2022.

Näytökset esitetään Turun Helluntaiseurakunnan (Puistokatu 6b) salissa, kivenheiton päässä tapahtumien alkuperäiseltä näyttämöltä Kakolanmäeltä. Suuressa salissa on mahdollisuus seurata esitystä väljästi. Liput ovat myynnissä Lippu.fi-palvelussa ja myyntipisteissä. Musikaalia esitetään pääsiäisviikonloppuna ja pääsiäistä seuraavana viikonloppuna.