Vancouverin kristilliset yhteisöt laajasti mukana olympialaisissa

 

Kisa-aktiossa pidetään huolta turisteista ja vähäosaisista. More Than Gold -kampanjan osallistujat jakavat kuumaa kaakaota, karttoja ja avustuspaketteja. Samalla muistutetaan siitä, että elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin urheilu.

Radikaali vieraanvaraisuus on mottona Vancouverin talviolympialaisten aikana pidettävässä More Than Gold –evankeliointi- ja palveluaktiossa. Tuhannet paikalliset ja muualta tulleet kristityt tarjoavat kisavieraille ilmaista kaakaota, kahvia ja keksejä sekä opastusta kisapaikoille. Yli puoli miljoonaa pulloa vettä on varattu jaettavaksi. Jotkut seurakunnat ylläpitävät nettikahvilaa, toiset kutsuvat kisavieraita tiloihinsa katsomaan jääkiekko-otteluja.

Aineellisten eineiden ja yhteyksien ohessa kisaturisteille jaetaan eväitä ja välineitä iankaikkisuusmatkalle. Evankeliumikirjasten lisäksi tarjolla on muun muassa taskuoppaita, joihin on sisällytetty uskovien urheilijoiden kertomuksia elämästään. Seurakunnat järjestävät muun muassa konsertteja ja kristillisiä taidetapahtumia sekä tarjoavat tilansa hiljentymiseen ja hengellisiin keskusteluihin.
Satojen tuhansien kisavieraiden lisäksi huolenpitoa, välittämistä ja käytännön apua osoitetaan eri syistä syrjäytyneille alueen asukkaille. Muun muassa kodittomia ja pienituloisia huomioidaan avustuspaketeilla.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Calgary Christian ja Gospel Herald –julkaisujen haastattelema aktiotoimikunnan puheenjohtaja Karen Reed toivoo, että kampanja jättäisi pysyvän jäljen paitsi kisavieraiden mieliin ja paikallisyhteisöön, niin myös seurakuntien toimintatapoihin.
– Toivon, että kisat ovat katalyytti radikaalin vieraanvaraisuuden liikkeelle.
– Maailma löytää Jeesuksen, kun se näkee ja kokee rakkauden yhdistämän seurakunnan.
Kaiken toiminnan taustalla on esirukous. Alueen kristityt ovat valmistelleet aktiota vuosien ajan. Kisojen aikana kampanjan puolesta rukoillaan lukuisissa kaupungeissa eri puolilla Kanadaa.

Kriittisiä ääniä
Kristillisistä yhteisöistä olympia-aktiossa ovat mukana katolinen kirkko, suuri joukko ortodoksisia ja protestanttisia seurakuntia, sekä järjestöjä kuten Youth for Christ.

Kaikki kanadalaiskristityt eivät kuitenkaan ole olleet varauksettoman iloisia sen enempää olympialaisista kuin More Than Gold -kampanjan niille antamasta tuesta. Ennen kisoja käydyssä keskustelussa jotkut kristilliset vaikuttajat pitivät kisojen edistämistä ”maailman” ja valtaapitävien kanssa liittoutumisena ja vaativat kristittyjä boikotoimaan tapahtumaa.

Olympialaisten järjestelytoimikunnassa kristittyjen palveluhalukkuus sen sijaan on otettu kiitollisena vastaan. Palvelumuotoja suunniteltaessa aktio-organisaatio on tehnyt tiivistä yhteistyötä kisaisäntien kanssa. He ovat pyytäneet aktioon osallistuvia yhteisöjä auttamaan myös olympialaisten jälkeen pidettävien paralympialaisten aikana.

Kanadan lounaiskolkassa sijaitsevassa Vancouverissa asuu noin 580 000 ihmistä ja koko sen metropolialueella noin 2,3 miljoonaa. Suurkaupunkialueella toimii yli tuhat kristillistä seurakuntaa.
Yhteiskristillistä evankelioivaa oheistoimintaa on suurten urheilutapahtumien yhteydessä järjestetty 1970-luvulta lähtien. More than Gold (parempaa kuin kulta) –nimi oli ensimmäisen kerran käytössä vuoden 1996 Atlantan olympialaisissa.