Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Valko-Venäjä tiukentaa otettaan uskonnollisista yhteisöistä

 

Kirkkorakennus Minskissä Valko-Venäjällä. Kuva: Pixabay

Valko-Venäjällä on säädetty laki, joka vaatii uskonnollisia yhteisöjä rekisteröitymään uudestaan. Mikäli viranomaisten vaatimusta ei noudateta, yhteisöjen toimintaa uhkaa lakkauttaminen.

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aleksandr Lukašenka allekirjoitti vuoden alussa lain, joka vaikeuttaa nykyisten kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen toimintaa ja tekee uusien seurakuntien perustamisesta erittäin hankalaa. Lakimuutokset helpottavat viranomaisten mahdollisuuksia lakkauttaa uskonnollinen yhteisö. Asiasta uutisoi cne.news.

Valko-Venäjän kirkkojen ja uskonnollisten järjestöjen on rekisteröidyttävä uudelleen ennen ensi vuoden tammikuuta. Jos ne eivät noudata viranomaisten vaatimuksia, niiden toiminta voidaan lakkauttaa. Muutokset ovat osa uskonnollisten järjestöjen toimintaa koskevan lain muutoksia.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Kirkon rekisteröinti edellyttää, että siihen kuuluu vähintään 15 paikallisyhteisöä, ja että kirkko on ollut toiminnassa vähintään 30 vuotta, InVictory raportoi. Mustalla listalla ääriryhmiin kuulumisen tai terrorismiepäilyjen vuoksi oleva ihmiset eivät saa perustaa kirkkoa. Ilman rekisteröintiä kirkko ei saa toimia.

Uuden lain mukaan uskonnolliset järjestöt saavat osallistua sosiaaliseen toimintaan, kuten orpokodin ylläpitämiseen tai vanhusten auttamiseen. Niiltä on kuitenkin kielletty esimerkiksi poliittinen toiminta tai osallistuminen poliittiseen puolueeseen tai sen tukeminen. Lisäksi ne saavat käyttää vain uskonnollisia symboleja eivätkä poliittisia symboleja. Myös kokoontumisiin osallistuminen on kielletty, ja jumalanpalveluksia saa pitää vain viranomaisten osoittamissa paikoissa.