Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Vaalitulos on vaikea pala nieltäväksi arvoliberaalille helsinkiläiselle

 

Moni on ehtinyt kauhistelemaan vaalien tulosta, jossa etenkin arvoliberaali helsinkiläinen kokee tulleensa yliajetuksi. Myös vaalien kärkipuolueiden johtajien hengellinen vakaumus on puhuttanut.

Yle uutisoi maanantaina vaalituloksen arveluttavan filosofian professori Timo Airaksista. Airaksinen nosti huolenaiheeksi myös tulevien ministereiden kristillisyyden, jota ei hänen mukaansa tuotu riittävästi esiin ennen vaaleja:

”Meillä on pian monikulttuurinen yhteiskunta, mutta kuitenkin meidän tuleva valtiovarainministerimme on harras katolinen ja pääministeri lestadiolainen. Tällaista vanhaa ateistia se kyllä vähän hirvittää”.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Monen muun vaalitulosta kommentoineen tavoin Airaksinen korostaa kaupungin ja maaseudun arvojen vastakkainasettelua.

”Kaupunki on liberaali, urbaani, kansainvälinen ja eteenpäin katsova. Maaseutu jää sen vastakohdaksi: taaksepäin katsovaksi, uskonnolliseksi ja perinteiseksi.”

Kansan kahtia jakautuminen aiempaa selvempää

Ylen aamu-tv:n juontaja Sanna Ukkola kuvaili blogissaan vaalitulosta ”arvoliberaalien kauhukabinetiksi”. Hän totesi tulevan pääministeri Juha Sipilän pysyneen hyvin vaitonaisena läpi vaalityön. Ukkolan mukaan Sipilän arvoista ja ajatuksista tuskin laaja yleisö on täysin selvillä. Se tuo hänen mukaansa lisämaustetta tuleviin hallitusneuvotteluihin.

”Jännittävän tästä tekee se, että me emme tiedä oikeastaan juuri mitään miehestä, joka maata alkaa johtaa”, Ukkola kirjoittaa.

Jussi Pullinen pyrkii tänään julkaistussa kolumnissaan pukemaan sanoiksi nousseen epäuskon:

”Sunnuntaina Helsingin kantakaupungista kantautui sosiaaliseen mediaan kollektiivinen ihmetys: EI MINUN SUOMENI! Kuka ihme äänestää Teuvo Hakkaraista? Jonkun isä ehkä keskustaa. Ja kuka, kuka edes tuntee yhtään perussuomalaista?”

Hän viittaa muun muassa Helsingin Sanomien haastatteleman näyttelijä Krista Kososen lausuntoihin. Pullinen kuvaa soraäänien syntyvän ”Helsingin punasinivihreässä kuplassa”, jossa elävän voi olla vaikea niellä ulkopuolella asuvien äänestäjien syöttämää vaalitulosta.

Kuilun umpeen kurominen tietää haasteita alkaviin hallitusneuvotteluihin ja tulevalle vaalikaudelle.

 Lue myös:

Häkäpöntöllä kaasuttavan Sipilän tyyli Suomen kuskina voi yllättää

Vihreät kirkon työntekijöiden suosikkipuolue Helsingissä

Joka toinen kirkon työntekijä pitää Juha Sipilää parhaana vaihtoehtona pääministeriksi

Kuva: Jonas Tana/flickr.com