Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Uutta levyä valmisteleva Jukka Tolonen: ”Luovuuteni on pitkästä aikaa elpynyt”

 

Jukka Tolonen kokee tehtäväkseen laulaa Jeesuksesta. Kuva: Jani Laukkanen

Päihderiippuvuudesta ja vankilasta muutama vuosi sitten vapautunut kitaristilegenda Jukka Tolonen valmistelee toista hengellistä levyään. Edellinen, ”Juudan leijona” -nimeä kantava virsialbumi julkaistiin vuonna 2011. Tolonen paljastaa, että kevääksi suunnitellulla levyllä kuullaan virsien lisäksi myös ortodoksisia liturgialauluja ja kolme hänen omaa kappalettaan.

– Kaksi omista sävellyksistäni on virsityyppisiä ja yksi on gospel-reggae-kappale. Luovuuteni on pitkästä aikaa elpynyt, niin että olen saanut jotain sävellettyäkin.

– Omistan uuden levyn paitsi Jeesukselle, myös Herran äidille, Marialle. Raamatussa Marian kiitosvirressä sanotaan, että ”tästä lähtien kaikki sukupolvet tulevat ylistämään minua autuaaksi”. Koen, että Marian autuaaksi ylistäminen on Raamatun mukaista ja tulevalla levylläni on sitä itse asiassa jonkin verran, Jukka Tolonen yllättää.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Hän sanoo uskovansa ekumeenisuuteen. Hän on alun perin luterilainen, mutta kääntyi ensimmäisen vaimonsa kanssa ortodoksiksi. Tällä hetkellä hän kuuluu helluntaiseurakuntaan.

– On sitten ortodoksi, roomalaiskatolinen, luterilainen tai helluntailainen, en näe siinä mitään oleellista eroa. Pääasia, että usko perustuu Raamattuun. Esimerkiksi liberaalikristittyjen kanssa en ole oikein samalla aaltopituudella, koska minun mielestäni he ovat erkaantuneet tietyissä asioissa Raamatusta.

Jukka Tolonen nousi kansainvälistä mainetta niittäneeksi kitaristiksi 1970-luvulla Tasavallan presidentti -yhtyeen myötä. Hänen uraansa varjosti pitkään päihderiippuvuus. Vuonna 2006 hän puukotti amfetamiinihumalassa naisystäväänsä, mikä johti vankilatuomioon. Tolonen vapautui vankilasta syksyllä 2009.

Lue tämän viikon Uudesta Tiestä (5/2012) lisää, mitä Jukka Tolonen ajattelee Mariasta, uskosta, Raamatusta, Israelista ja koettelemuksista.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie