Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Uusi testamentti on luotettava

 

Useiden tutkijoiden mukaan evankeliumit kertovat totuuden Jeesuksesta. Kuva: Jenny Kumpula.

Jeesuksen elämästä on kautta aikojen liikkunut useita erilaisia versioita, joiden todenperäisyyttä ei ole pystytty todentamaan. Professori Craig A. Evansin mukaan Uusi testamentti kuitenkin antaa historiallisesta Jeesuksesta luotettavan kuvan.

Craig A. Evans on Uuden testamentin professori kanadalaisessa Acadia-yliopistossa. Vastikään suomeksi käännetyssä kirjassaan Jeesus-huijaus paljastuu hän kertoo, että Uuden testamentin evankeliumit antavat useiden tutkijoiden mukaan luotettavan kuvan historiallisesta Jeesuksesta eli evankeliumeita voidaan pitää historiallisina lähteinä. Aiheesta on julkaistu viimeisen sadan vuoden aikana vaikuttava määrä kirjallisuutta.

Sopusoinnussa muun historiallisen tiedon kanssa

Vaikka Uuden testamentin alkuperäistekstejä ei olekaan säilynyt meidän aikoihimme asti, siihen kuuluvien neljän evankeliumin luotettavuutta tukevat laajat dokumentit, jotka ovat todennäköisesti hyvin lähellä alkuperäistekstejä. Lisäksi evankeliumit kertovat muissakin historiallisissa lähteissä mainituista tapahtumista ja ihmisistä olematta silti ristiriidassa muun niiden kuvaamista paikoista, ihmisistä ja aikakaudesta saadun historiallisen tiedon kanssa.

KRS Krito 10.-23.6.

Craig A. Evans kertoo arkeologien ja historioitsijen myös käyttävät Uuden testamentin tekstejä omien tutkimustensa tukena. Samanlaista suosiota eivät ole saaneet Uuden testamentin kaanonin ulkopuoliset evankeliumit, joista kuuluisimpia on Tuomaan evankeliumi.

Lähde: Perusta