Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Uusi kummiohjelma tukee domarilasten koulutusta Itä-Jerusalemissa

 

Domarikeskuksessa lapsille opetetaan muun muassa matematiikkaa, arabiaa, englantia ja hepreaa. Oppitunteja on kolmena päivänä viikossa. Kuva: Domarikeskus

SVK Mission eli Vapaakirkon lähetyksen Kaikki lapset kouluun -kummilapsitoiminta (KLK) tukee vuoden 2022 alusta alkaen Itä-Jerusalemin domarilapsien koulutusta.

Domarit ovat Jerusalemin vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä jo vuosisatoja asuneita romaneja. Heitä asuu myös muissa Lähi-idän maissa.

Israelissa useimmat domarit puhuvat arabiaa, hieman hepreaa, muutamat myös englantia ja vanhemmat sukupolvet domaria. Kolmen sukupolven suurperheet asuvat yhdessä, ja aviopareilla on yleensä 6–10 lasta. Koska useimmilla aikuisilla ei ole koulutusta, työttömyysaste on korkea.

Dei Neliöb.20.9.-11.10. MJa

Israelissa domareita ei tunnusteta erilliseksi kulttuuriryhmäksi. Juutalaiset kohtelevat heitä kuin arabeja ja arabit halveksivat domareita. Arabikouluissa opettajat ja oppilastoverit usein kiusaavat domarilapsia. 

Häpeä siitä, ettei heillä ole koulutarvikkeita, kirjoja tai oikeanlaisia vaatteita, aiheuttaa korkean keskeyttämisasteen. Sen seurauksena lapset vaeltavat kaduilla myymässä tavaroita turisteille tai kerjäävät. Tytöt menevät usein naimisiin ennen 16 ikävuotta.

Tukiopetusohjelma koululaisille

Hankkeen israelilainen yhteistyökumppani The Domari Society on domarinaisen, tuolloin 16-vuotiaan Amoun Sleemin vuonna 1999 perustama järjestö, jonka Domarikeskus toteuttaa kehitysohjelmia yhteisön lapsille ja naisille. 

KLK:n tukema kummiohjelma tarjoaa domarilapsille koulupäivien jälkeen tukiopetusta ja hankkii heille koulutarvikkeita ja vaatteita. Heille tarjotaan myös ateria ja terveydenhoitopalveluja. Lasten identiteettiä ja itsetuntoa vahvistetaan tukemalla ja rohkaisemalla heitä.

Keskuksessa käy viikoittain 20–25 lasta, mutta tukea tarvitsevia lapsia on jopa sata.

Romanityöryhmä aktiivisena toimijana

Joitakin vuosia sitten Suomen Vapaakirkko (SVK) sai Ulkoministeriöltä tukea kehitysyhteistyöhankkeen suunnitteluun Itä-Jerusalemin domariyhteisön voimaannuttamiseksi. Silloin kehitysyhteistyösihteeri Jukka Knuuttila ja pastori Kyösti Florin puolisonsa Rositan kanssa tekivät työtä hankkeen toteuttamiseksi. Itse hankkeeseen UM:n tukea ei lopulta kuitenkaan enää saatu.

Sami Westerholm SVK:n romanityöryhmästä kertoo, että pitkän ja perusteellisen kartoituksen ja resurssien arvioinnin jälkeen SVK:n romanityöryhmässä virisi ajatus mahdollisimman suorasta ja konkreettisesta hankkeesta, jolla se voisi osaltaan tuoda tulevaisuuden toivoa heikossa asemassa olevalle domariyhteisölle. 

Aiempina vuosina Domarikeskuksessa olivat vierailleet romanityöryhmän jäsenistä sekä Hannu Turunen että Jani Lindroos, joten he olivat jo luoneet kontaktin keskuksen johtaja Amoun Sleemiin. Koska Domarikeskus oli sekä työryhmälle että SVK Missiolle tuttu organisaatio, tuen lapsille ja heidän perheilleen todettiin välittyvän parhaiten sen kautta. 

– Romanityöryhmä avasi ensin keskustelun SVK Mission kanssa, ja kun yhteistyö tuli mahdolliseksi, aloitettiin yhdessä keskustelu Domarikeskuksen kanssa. Tälle antoi luontevan perustan Domarikeskukselta marraskuussa 2020 tullut avunpyyntö koronatuesta. Olemme iloisia, että romanityöryhmä voi yhteistyössä SVK Mission kanssa tehdä hyvää vähäosaisen kansan parissa, Westerholm taustoittaa prosessia.

Koska varsinaista yhteistyötä Domarikeskuksen kanssa ei ole viime vuosina ollut, yhteistyön syventäminen on vasta alkuvaiheessa. 

– Romanityöryhmä haluaa osallistua kummiohjelmaan hankkimalla domarilapsille koulukummeja Suomesta, ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös erilaisten lastenleirien tai aktioiden järjestäjinä. Yhteistyöverkostoa pyritään laajentamaan myös Israelissa olevien seurakuntien kanssa, mikäli ovi tällaiseen avautuu, Westerholm kertoo.