Urkuri soittaa konsertin entisen oppilaansa juutalaistyön hyväksi

 

Urkutaiteilija Risto Valtasaari nauttii musiikin lisäksi kristinuskon juutalaisten juurien tutkimisesta. Kuva: Sami Saarenpää.

Urkuri Risto Valtasaari harmistui seurakuntien lähetysmäärärahojen leikkaamisesta ajan henkeen taipumattomilta lähetysjärjestöiltä. Taiteilija järjestää konsertin paikatakseen vajetta.

Urkutaiteilija Risto Valtasaari pitää ensi viikon perjantaina komean konsertin Espoonlahden kirkossa. Hän päästelee pilleistä syksyisen illan iloksi muun muassa Johann Sebastian Bachin ja Camille Saint-Saënsin sävelmiä.

– Nyt kun monien seurakuntien Kylväjälle osoittama tuki on hiipunut, haluan tällä konsertillani edes hieman paikata tätä vajetta. Kun avustuksia leikataan, se on pois niiltä usein vaikeassa asemassa olevilta ihmisiltä, joiden hyväksi työtä tehdään.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Valtasaari keksi idean konsertista lukiessaan Lähetysyhdistys Kylväjän juutalaistyöstä vastaavan Sanna Erelän kirjoituksia kristinuskon juutalaisista juurista. Teema kiinnostaa urkuria suuresti, ja hän haluaa osoittaa konserttinsa tuoton Erelän työlle.

– Sanna oli Sibelius-Akatemiassa opiskellessaan improvisaatio-oppilaani. Oli hienoa myöhemmin kuulla, että hän opiskeli myös teologiksi ja toimii nykyään Kylväjän juutalaistyön työaluevastaavana.

Eläkkeellä oleva Valtasaari konsertoi edelleen ja sijaistaa kanttoreita silloin tällöin. Hän sai hengellisiä eväitä ammattiinsa aikanaan Ylioppilaslähetyksen, nykyisen OPKOn toiminnasta. Lähetysjärjestöistä Kylväjä on ollut aina läheinen.

– Jo seurakuntanuorena opin, että lähetystyö on osa kristityn vastuuta. Arvostan Kylväjän rohkeutta viedä evankeliumia sinnekin, missä kristittyjä on vähän tai ei lainkaan.

Bachia ranskalaisessa seurassa

Valtasaari on valinnut konserttinsa ohjelmistoon Bachin seuraksi 1800-luvun pariisilaisurkureiden Camille Saint-Saënsin ja Alexandre Guilmantin sekä Yhdysvaltoihin emigroituneen René Louis Beckerin musiikkia.

– Pariisin kirkkojen mahtaville uruille säveltäessään Saint-Saëns ja Guilmant jättivät lähtemättömän jäljen ranskalaisen urkumusiikin traditioon, Valtasaari sanoo.

Bachilta hän soittaa kaksi urkukoraalia sekä urkusovituksena Matteus-passion ehkä tunnetuimman alttoaarian.

Nuottikirjojen lisäksi Valtasaari tutkii mieluusti myös suurelle yleisölle tarkoitettua teologista kirjallisuutta, kirkkoisien tekstejä ja ”tietysti” Raamattua. Niistä on hänelle piirtynyt kuva varhaisesta kirkosta, jonka yksi suurimpia kysymyksiä oli juutalaisten ja pakanoiden suhde.

Valtasaaren mielestä aihe on Uudessa testamentissa tärkeä, ja Paavali käsittelee sitä monissa kirjeissään.

Urkuri on pannut merkille, että juutalaisella kansalla on Jumalan pelastussuunnitelmassa loppuun saakka oma erityinen paikkansa ja tehtävänsä.

– Me pakanuudesta kääntyneet emme ole ottaneet uutena Israelina Jumalan omaisuuskansan paikkaa.

Monimutkainen asetelma

Taiteilija seuraa kauhun sekaisin tuntein uutisia Lähi-idästä. Hän ymmärtää Israelin tarpeen puolustaa itseään sitä kohtaan vihamielisiltä valtioilta. Israelin aggressiivista ja laitonta asutuspolitiikkaa Länsirannan siirtokunta-alueilla hän ei kuitenkaan ymmärrä.

Valtasaari toteaa, että Palestiinassa terroristijärjestöillä on paljon valtaa.

– Israelilla ei ymmärrettävästi ole halua neuvotella niiden kanssa. Ja kun Iran toimii takapiruna, asetelma on todella monimutkainen.

Valtasaari haluaisi tuoda keskusteluun myös ne kristityt, jotka kärsivät Israelin hyökkäyksistä.

– Miksi me olisimme yksisilmäisesti kaikessa Israelin puolella? Mielestäni suomalaisissa kristityissä on paljon Israeliin liittyvää näköharhaa, jota haluaisin välttää.

– Sanna on avannut myös Israelissa, Länsirannalla ja Gazassa asuvien kristittyjen keskenään kovin erilaista asemaa. Koko konflikti näyttää varmasti erilaiselta riippuen siitä, katsotaanko sitä Israelista vai Suomesta käsin. Eri medioistakin välittyvät erilaiset näkökulmat ja asenteet.

Valtasaaren mielestä on tärkeää muistaa, että evankeliumi on vietävä myös juutalaisille.

– Heille annettiin lupaukset, ja Kristus oli yksi heistä.

Soiva marraskuu -konsertti perjantaina 8.11. klo 18.00 Espoonlahden kirkossa, Kipparinkatu 8, Espoo. Ohjelma 10 euroa ovelta Lähetysyhdistys Kylväjän työn hyväksi.

Lue Sanna Erelän blogeja Seurakuntalaisesta.

 
Kylväjä artikkelib. 28.11.-