Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Twitterin suosituimmat raamatunjakeet yllättäviä

 

Twitter on mikroblogipalvelu

Voisi kuvitella, että esimerkiksi pienoisevankeliumi Joh 3:16 olisi suosituimpien Twitterissä jaettujen raamatunjakeiden joukossa, mutta kymmenen kärki onkin jotakin muuta kuin osaisi odottaa.

Suomen Evankelis-luterilaisen Kansanlähetyksen lähetysjohtaja pastori Mika Tuovinen siteeraa blogissaan huhtikuun Christianity Today -lehteä. Sen mukaan viime vuonna 2,6 miljoonaa Twitterin käyttäjää jakoi yhteensä 43 miljoonaa Raamatun jaetta. Tuovisen mukaan OpenBible.info -sivusto tulee spämmirobotit tuloksesta poistettuaan kymmenen jaetuimman raamatunjakeen suhteen seuraavaan tulokseen:

1. Fil. 4:13 Kestän kaiken hänen avullaan, joka antaa minulle voimaa.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

2. 1. Piet. 5:7 Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen.

3. Sananl. 3:5 Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan.

4. Joh. 14:6 Jeesus vastasi: ”Minä ole tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani”.

5. Joh. 13:7 Jeesus vastasi: ”Tätä, minkä nyt teen, sinä et vielä käsitä, mutta myöhemmin sinä sen ymmärrät”.

6. 1. Kor. 13:4 Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile.

7. Matt. 28:20 ”Ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”

8. Ps. 118:24 Tämän päivän on Herra tehnyt, iloitkaa ja riemuitkaa siitä!

9. 2. Tim. 1:7 Eihän Jumala ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja terveen harkinnan hengen.

10. Ps. 56:3 Viholliseni väijyvät minua kaiken päivää, kaikki hyökkäävät armottomasti minua vastaan.

Suosituin Raamatun twiittaaja (uudelleentwiittaukset mukaan luettuna) Christianity Todayn mukaan vuonna 2014 oli John Piper. Kärkikolmikkoon pääsivät myös Russell Wilson ja Alexandria Woodhouse.

Kahdenkymmenen suosituimman twiittaajan joukossa ei arvatenkaan ollut yhtäkään suomalaista vaan lista koostui enimmäkseen amerikkalaisista pastoreista ja kristityistä muusikoista. ”Yhdysvalloissa Raamatun käyttö sosiaalisessa mediassa lienee aktiivisempaa kuin Suomessa” Tuovinen toteaa.

Pienoisevankeliumi loistaa poissaolollaan

Vaikka voisi kuvitella pienoisevankeliumiksi sanottavan jakeen Joh. 3:16 olevan suosituimpien twiittien kärkikymmenikössä, se ei siellä ole. Se ei ole maailman suosituin raamatunjae, vaikka mukaan laskettaisiin Twitterin lisäksi jaot Facebookissa, tekstiviestitse ja sähköpostilla.

Kaikki edellä mainitut tavat huomioon ottaen eniten jaettujen raamatunjakeiden top 3 Christianity Todayn mukaan on seuraava:

1. Room.12:2 Älkää mukautuko tämän maailman menoon vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä.

2. Fil. 4:8 Lopuksi, veljet, ajatelkaa kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen.

3. Fil. 4:6 Älkää olko mistään huolissanne vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon.

Lähteet: Mika Tuovisen blogi ja Christianity Today

Raamatun lainaukset ovat v. 1992 käännöksestä.