Tutkimus: Usko Jeesuksen jumaluuteen hapertuu Yhdysvalloissa – ”Muistuttaa Jehovan todistajien oppia”

 
amerikkalainen jumalanpalvelus jeesus

Kuka hän onkaan? Jeesusta juhlitaan, mutta hänen persoonaansa liittyy myös väärinkäsityksiä. (Unsplash/Edward Cisneros) 

Amerikkalaiset uskovat Jeesuksen laajasti, mutta minkälaisena hänet nähdään?

Moni amerikkalainen on selvästi epävarma siitä, minkälaisen persoonan syntymää jouluna juhlittiin, Lifeway-tutkimuslaitos kommentoi joulukuista tutkimustaan. 

Yhdeksän kymmenestä amerikkalaisesta juhlii joulua, myös jopa 75 prosenttia muiden uskontojen kuin kristinuskon edustajista, mikä kävi ilmi jo Lifewayn vuoden 2021 joulututkimuksessa.  

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Jeesuksen syntymään ja elämään reilut 2 000 vuotta sitten uskoo 71 prosenttia amerikkalaisista. 

 

Jumala ja Isä Jumala menevät vastaajilla sekaisin. 

 

Yhdysvalloissa huomattava määrä aikuisista allekirjoittaa merkittäviä uskonnäkemyksiä. Jopa 66 prosenttia uskoo, että ”Jeesus nousi kuolleista” ja että ”hänen kuolemansa ristillä on ainoa uhri, joka voi poistaa synnin rangaistuksen”. Väitteen ”Jeesus palaa takaisin tuomitsemaan eläviä ja kuolleita” allekirjoittaa myös 64 prosenttia aikuisista. 

– Tästä huolimatta Jeesuksesta on vallalla myös väärinkäsityksiä, Lifewayn raportissa todetaan. 

Vain 41 prosenttia Jeesukseen uskovista amerikkalaisista katsoo, että Jeesus oli olemassa jo ennen maallista syntymäänsä Betlehemissä.  

Raamatun mukaan (muun muassa 1. Johanneksen kirje ja Kirje kolossalaisille) Jeesus, yksi kolmiyhteisen Jumalan kolmesta persoonasta, oli jo ennen maailman luomista. 

 

64 prosenttia uskoo, että Jeesus palaa takaisin.  

 

Yli puolet amerikkalaisista (55 %) tukee väitettä ”Jeesus oli Jumalan suurin ja täydellisin luomus”. 

– Saattaa olla, että moni kuvailee mielessään ihmiseksi tulleen Jeesuksen persoonaa näillä sanoilla. 

Lifewayn mukaan kirjaimellisesti tulkittuna väite muistuttaa Jehovan todistajien oppia, jossa Jeesus oli ainoa koskaan elänyt täydellinen ihminen, ei Jumala. 

Usko kolminaisuuteen ainakin opittuna käsitteenä on vahvoilla Yhdysvalloissa. Tutkimuksen mukaan 97 prosenttia evankelisista ja jopa 71 prosenttia kaikista aikuisista uskoo kolmiyhteiseen Jumalaan. 

Vaikka vaikuttaa siltä, että kolminaisuuteen uskotaan, vallitsee asian ympärillä Lifewayn mukaan hämmennystä. 53 prosenttia amerikkalaisista vastaa myönteisesti väitteeseen ”Jeesus oli suuri opettaja, mutta ei Jumala”. Jopa kolmannes evankelisistakin asettui tämän väittämän taakse. 

Lifeway otaksuu, että ihmisten on vaikeaa erottaa käsitteellisesti toisistaan kolmiyhteinen Jumala ja hänen yksi persoonistaan, Isä Jumala.   

 

Aiheet