Tutkimus: kristityt muistuttavat enemmän fariseuksia kuin Jeesusta

 

Amerikkalainen tutkimuskeskus Barna Group selvitti tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa kristityiksi itsensä määrittelevien amerikkalaisten asenteita ja toimintaa. Kahdenkymmenen lauseen avulla selvitettiin, muistuttavatko kristityt enemmän Jeesusta vai fariseuksia. Tulos oli kristittyjen kannalta haastava.

Jeesuksen mielenlaatuun ja toimintaan katsottiin sopiviksi muun muassa lauseet ”Kuuntelen toisen ihmisen tarinan ennen kuin kerron hänelle uskostani.” ”Näen jokaisen ihmisen arvokkaana Jumalan luomana persoonana, huolimatta heidän menneestä tai nykyisestä elämäntilanteestaan.” Farisealaista mielenlaatua puolestaan kuvasivat muun muassa lauseet ”Kerron toisille, että tärkein asia elämässäni on seurata Jumalan käskyjä.” ”Minun on vaikea olla sellaisen ihmisen ystävä, joka tekee jatkuvasti vääriä asioita.”

Yli puolella kristityistä (51 prosenttia) katsottiin olevan lähinnä farisealaiset asenteet ja toimintatavat. 14 prosenttia vastaajista näytti heijastavan Jeesuksen asenteita ja toimintatapoja. Loput vastaajista muistuttivat Jeesusta toimintatavoiltaan, mutta fariseuksia asenteiltaan tai toisin päin.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Monet kristityt ovat huolestuneempia epävanhurskaudesta kuin omavanhurskaudesta. On paljon helpompi osoittaa sormella kulttuurin moraalittomuutta kuin haastaa kristittyjä heidän mukavuusalueellaan, tutkimusta johtanut Barna Groupin presidentti David Kinnaman kommentoi Barna Groupin tiedotteessa.

Kinnamanin mukaan kysymys aidosta uskosta on erityisen arka niin sanotulle milleniaalisukupolvelle (1980-ja 1990-luvulla syntyneille), joka usein jättää seurakunnan pitkälti kokemansa tekopyhyyden tähden.

– Mikään tutkimus ei ole täydellinen, mutta tämä tutkimus viittaa siihen, että monien nuorten kristittyjen havainnoissa totuutta on enemmän kuin jyvänen. Kuten Paavali osoittaa Galatalaiskirjeessä (2:11-16) kristillisen yhteisön on haastettava tekopyhyys yhtä rohkeasti kuin muutkin synnit, Kinnaman sanoo.

Kysely toteutettiin puhelinhaastatteluna marraskuussa 2012. Haastatteluun vastasi 718 kristityksi itsensä määrittelevää amerikkalaista.

Lyhennelmän tutkimuksen tuloksista voit lukea täältä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie