Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Tutkimus: Jumalanpalvelukset estävät kuolemia 

 

Per Ewertin neuvo kansanterveyden edistämiseen on yksinkertainen: – Menkää kirkkoon. (Shutterstock)

”Sekularistit esittävät uskonnon suurena vaarana yhteiskunnalle, mutta todellisuudessa maallistunut elämä on oopiumia kansalle”, tutkija sanoo.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jumalanpalveluksiin osallistuminen vähentää epätoivon aiheuttamia kuolemia, joihin kuuluvat pääasiassa alkoholi-, huume- ja itsemurhakuolemat. Asiasta kirjoittaa ruotsalainen Världen idag.

Epätoivosta johtuvien kuolemien (deaths of despair) jyrkän kasvun syitä on pohdittu pitkään Yhdysvalloissa. Kuolemilla ei ole havaittu yhteyttä huonoon taloustilanteeseen tai siihen, että yksilö olisi tyytymätön elämäänsä.  

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

National Bureau of Economic Researchin tutkimus osoittaa selvästi, että kuolemat lisääntyivät noin vuonna 1990 juuri niissä ryhmissä, joissa jumalanpalvelukseen osallistuminen oli muutama vuosi aiemmin alkanut laskea. Kuolemat lisääntyivät myös sen jälkeen, kun kauppojen laajennetut sunnuntaiaukioloajat vähensivät ihmisten kirkossakäyntiä. 

– Sekularistit esittävät uskonnon suurena vaarana yhteiskunnalle, mutta todellisuudessa maallistunut elämä on oopiumia kansalle. Tutkimus toisensa jälkeen osoittaa positiivisen yhteyden aktiivisen uskonnollisen elämän ja yksilöiden ja yhteiskunnan hyvinvoinnin välillä, Per Ewert toteaa Världen idagissa. 

Tutkimuksen johtopäätös on, että yksityinen uskonto ei kykene vähentämään ennenaikaisia kuolemia, vaan avain on yhteydessä muihin uskoviin ja yhteisessä jumalanpalveluselämässä. 

 

Aiheet