Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Tutkijat saivat uutta tietoa juutalaisen Frankin perheen kavaltajasta

 

Anne Frank hymyilee viimeiseksi jääneessä passikuvassaan. Kuva: Anne Frank House

Tutkijatiimi avasi uudelleen rikostutkinnan siitä, kuka kavalsi Frankin perheen natseille toisen maailmansodan juutalaisvainoissa Amsterdamissa.

CBN News -uutissivuston (19.1.) mukaan tiimi kävi todistusaineistoa läpi viiden vuoden ajan yrittäen ratkaista yhden toisen maailmansodan mysteereistä. Nyt se on tullut johtopäätökseen, jota se kutsuu todennäköisimmäksi skenaarioksi siitä, kuka petti juutalaisen teinitytön Anne Frankin ja hänen perheensä.

Tutkimusta kuvataan kirjassa ”The Betrayal of Anne Frank A Cold Case Investigation”, jonka on kirjoittanut kanadalainen akateemikko ja kirjailija Rosemary Sullivan. Tutkijat uskovat, että huomattavassa asemassa oleva juutalainen notaari Arnold van den Bergh paljasti saksalaisille valloittajille Frankin perheen salaisen piilopaikan pelastaakseen oman perheensä kuljetukselta ja surmaamiselta natsien keskitysleireillä.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Olemme tutkineet yli 30 epäiltyä 20 erilaisessa skenaariossa, joista yhtä haluamme kutsua todennäköisimmäksi skenaarioksi, kertoi elokuvantekijä Thijs Bayens. Hän kokosi tutkimusryhmän, jota johti eläköitynyt FBI-agentti Vincent Pankoke, tutkiakseen todistusaineistoa rikosteknisin menetelmin.

Frankin perhe ja neljä muuta juutalaista piileskeli heinäkuusta 1942 elokuuhun 1944 asti Amsterdamissa, rakennuksen lisäsiivessä, johon pääsi kirjahyllyn taakse piilotetun salaisen portaikon kautta. Lopulta heidät löydettiin ja kyyditettiin keskitysleireille. Ainoastaan Annen isä, Otto Frank, selviytyi sodasta. Anne ja hänen siskonsa kuolivat Bergen-Belsenin keskitysleirillä. Anne oli kuollessaan 15-vuotias.

Päiväkirja, jonka Anne kirjoitti piileskellessään, julkaistiin sodan jälkeen ja siitä tuli toivon ja kestävyyden symboli. Se on käännetty lukuisille kielille ja miljoonat ihmiset ovat lukeneet sen. Aiemmin ei ole kuitenkaan ollut tiedossa, kuka ilmiantoi piilopaikan sijainnin.

Oliko ilmiantaja rikoksentekijä vai uhri?

Tutkimustiimin löydökset antavat ymmärtää, että Otto Frank oli ensimmäisiä, jotka kuulivat Van den Berghin, Amsterdamin juutalaisyhteisön merkittävän jäsenen, mahdollisesta osallisuudesta ilmiantoon. Konekirjoitettu kopio anonyymista vihjeestä toimitettiin Otto Frankille sodan jälkeen. Siinä vuonna 1950 kuollut Van den Bergh nimettiin henkilöksi, joka kertoi Amsterdamissa olleille Saksan viranomaisille, mistä Frankin perheen voi löytää.

Viesti oli jäänyt huomiotta vuosikymmeniä sitten Amsterdamin poliisin rikostutkinnassa, jonka tiimi nyt arvioi uudelleen. Tekoälyn avulla tutkijat analysoivat ja etsivät yhteyksiä ympäri maailmaa sijaitsevien arkistotietojen välillä. Anne Frankin kotimuseo, johon kuuluu piilopaikkana toiminut rakennuksen salainen lisäosa, toivotti uuden tutkimuksen tervetulleeksi ja antoi pääsyn arkistoihinsa, mutta huomautti, että useita kysymyksiä jää edelleen vaille vastausta.

– Mielestäni arvoitus ei ole vielä ratkennut. Tutkijat löysivät paljon mielenkiintoista tietoa, mutta palapelistä puuttuu edelleen monia paloja, joita pitää vielä tutkia, sanoi museon johtaja Ronald Leopold.

Tutkimusryhmän koonneen Bayensin mukaan ilmiantajan etsintä oli myös tapa etsiä selitystä siihen, kuinka natsien miehityksen kauhu pakotti jotkut aiemmin läheisen Amsterdamin juutalaisyhteisön jäsenet kääntymään toisiaan vastaan.

– Miten fasismi sai ihmiset niin epätoivoisiksi, että he pettivät toisensa? Me etsimme rikoksentekijää, mutta löysimmekin uhrin, Bayens toteaa CBN:n mukaan.

Torstaina 27.1.2022 vietetään vuotuista vainojen uhrien muistopäivää. Auschwitzin vapauttamisesta tulee kuluneeksi tuolloin 77 vuotta.