Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Tutkija: Islam yksin ei tee terroristia

 

Olli-Pekka Vainion mukaan ISIS:n iskujen strateginen tavoite on kasvattaa ideologisia vastakkainasetteluja Euroopan sisällä muun muassa kääntämällä eurooppalaiset Lähi-idästä tulevia pakolaisia vastaan. Kuva: Lari Launonen

Uskonnolliseen väkivaltaan perehtyneen Olli-Pekka Vainion mukaan jännitys ja kunnianhimo houkuttelevat nuoria miehiä pyhään sotaan.

Uskonnollisen väkivallan tutkimukseen perehtynyt dogmatiikan yliopistonlehtori  Olli-Pekka Vainio suhtautuu kriittisesti yksinkertaistaviin näkemyksiin islamin ja terrorismin suhteesta.

– Esimerkiksi Pariisin terroritekojen tai New Yorkin 9/11–iskujen tekijät eivät olleet erityisen uskonnollisia ja hartaita muslimeja. Terroristit harvoin ovat, Helsingin yliopistossa työskentelevä Vainio muistuttaa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Vainion mukaan ihmisten käyttäytymisen selittäminen pelkällä uskonnolla ei ole mielekästä.

– Ei kukaan yleensä tee jotakin vain siksi, että pyhä kirja tai uskonnolliset johtajat siihen kehottavat, hän sanoo.

– Terroristi voi itsekin ajatella, että uskonto on hänen tärkein motivaatiotekijänsä. Emme kuitenkaan ole yleensä tietoisia kaikista toimintamme vaikuttimista.

Jihadistien ymmärrys islamista on Vainion mukaan usein pintapuolista. Hänen mukaansa erityisesti jännitys, kunnia ja ystävien arvostus motivoivat tylsistyneitä nuoria miehiä sotaan.

Lähi-idän historia radikalismin taustalla

– On tietysti totta, että islamin pyhät tekstit, kuten Koraani ja hadithit, sekä profeetta Muhammedin esimerkki, luovat avoimuutta voimankäytölle, Olli-Pekka Vainio sanoo.

– Toisaalta väkivalta ei ole jakautunut tasaisesti islamilaiseen maailmaan. Jihadismi on keskittynyt erityisesti Lähi-itään, jonka ongelmallinen historia on tehnyt alueesta räjähdysalttiin pesäkkeen.

Vaikka islamin opilliset sisällöt vaikuttavat terrorismin taustalla, Vainio muistuttaa, että keskeiset konfliktin elementit löytyvät kaikkien ihmisten psykologisista taipumuksista.

– Meillä on luonnollinen tarve kuulua ryhmään ja pitää itseämme muita parempina. Tämä tarve voi saada negatiivisen ilmenemismuodon muun muassa nettikeskusteluissa tai poliittisissa mielenosoituksissa.

– Esimerkiksi jalkapallohuliganismi aiheuttaa Brittein saarilla joka vuosi tuhansia pidätyksiä sekä huomattavasti enemmän aineellisia ja henkisiä vahinkoja kuin uskonnolliset kiistat.

 

Lue Olli-Pekka Vainion haastattelu kokonaisuudessaan Ristin Voiton numerosta 14/2016.

 

Aiheet