”Tuo on vain sinun mielipiteesi”

 

Don Carson puhui Apologiaforumissa Kansanlähetysopistolla 15.4. Kuva: Matti Korhonen

Don Carson puhui Apologiaforumissa siitä, kuinka kristityt voivat vastata uskoa koskeviin haasteisiin.

Yhdysvalloista Suomeen saapunut raamatunopettaja ja professori Don Carson kertoi eilen Kansanlähetysopiston Apologiaforumissa siitä, kuinka yliopistomaailma on muuttunut niiden 45 vuoden aikana, joina hän on tehnyt evankelioimistyötä yliopistokampuksilla.

– Kun olin nuori, silloin ateistitkin olivat ”kristittyjä” ateisteja. Tarkoitan sitä, että Jumala, johon he eivät uskoneet, oli kristinuskon Jumala.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Nykyään kukaan ei tiedä, mikä on se jumala, johon ateistiksi itseään nimittävät eivät usko. Samalla ”Raamatun lukutaidottomuus” on kasvanut huomattavasti, Carson sanoi.

Hän kertoi vierailleensa hiljattain Discovery -televisiokanavan studiolla Montrealissa ja keskustelleensa koko kuvaustiimin, noin 30–35 ihmisen kanssa.

– Kukaan heistä ei tiennyt, että Raamatussa on kaksi testamenttia, paitsi nainen, jonka oli määrä haastatella minua, Carson kertoi.

Vaikka ihmisten tietämys Raamatusta ja kristinuskosta on länsimaissa paljon aikaisempia heikompaa, Carsonin mukaan evankelioimistyötä on tietyssä mielessä helpompi tehdä nyt kuin aiemmin.

– Kaksikymmentä vuotta sitten vielä oli paljon ihmisiä, jotka reagoivat kristinuskoon niin voimakkaasti, että he vihastuivat, kun joku tuli evankelioimaan. Nykyään ihmiset eivät tiedä tarpeeksi ollakseen vihaisia. Jos alan puhua heille Kristuksen jumaluudesta, Jumalan kolminaisuudesta tai kuolleiden ylösnousemuksesta, he kysyvät: ”noinko kristityt todella uskovat?”

Ovatko kaikkien mielipiteet yhtä totta?

Don Carson sanoi kuitenkin huomanneensa, että kaksi asiaa herättää yleensä tänä päivänä närkästystä. Toinen on puhe Kristuksen ainutlaatuisuudesta ja toinen on puhe synnistä. Jos kristitty menee väittämään, että Jeesus on ainoa tie taivaaseen tai että jokin asia on väärin kaikkien ihmisten kohdalla, tällainen puhe tuomitaan suvaitsemattomana. ”Tuo on vain sinun mielipiteesi”, kuuluu tyypillinen vastaväite. Näkemyksen mukaan kaikki mielipiteet ovat yhtä totta tai ja olisi ylimielistä asettaa eri mielipiteitä paremmuusjärjestykseen tai vaatia toisilta samanlaista uskoa tai elämäntapaa.

Carson pohti eri keinoja, kuinka kristitty voi vastata tähän ja muihin uskoa koskeviin vastaväitteisiin. Professori huomautti, että jos väitettä ”tuo on vain sinun mielipiteesi” käytetään perusteluna kristinuskoa vastaan, kyse on sisäisesti ristiriitaisesta argumentista.

– Jos ei ole oikeita ja vääriä mielipiteitä, väite ”tuo on vain sinun mielipiteesi” on sekin vain yksi mielipide muiden joukossa. Se on olemuksellisesti itsensä kumoava väite.

– Jos kaikki on vain tulkintaa eikä ole eroa oikean ja väärän välillä, ei ole mitään syytä uskoa myöskään tuota väitettä, Carson huomautti.

Pelkkä puolustaminen ei riitä

Carsonin mukaan uskoa haastavat vastaväitteet on kohdattava, ja apologetiikalla on tärkeä tehtävä tässä. Professori painotti kuitenkin, että pelkkä puolustautuminen vastaväitteiden singotessa ei riitä. Jos tyydymme vain puolustautumaan, pelaamme peliä skeptikoiden ehdoilla.

– Emme tarvitse ainoastaan vastauksia tiettyihin ongelmiin, vaan vaihtoehtoisen kertomuksen ja maailmankuvan, joka vaikuttaa ja luo.

Carsonin mukaan Raamatun suuri kertomus, pelastushistoria, joka alkaa luomisesta ja syntiinlankeemuksesta ja joka huipentuu Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen, on kristittyjen vaihtoehtoinen kertomus, jota on pidettävä esillä pelkkien yksittäisten apologeettisten vastausten lisäksi.

– Se on viitekehys, joka pyrkii ymmärtämään ihmiselämää voimallisemmin ja realistisemmin kuin mitä ympäröivä maailma tarjoaa.

Apologiaforum jatkuu Kansanlähetysopistolla Ryttylässä sunnuntaihin saakka. Carson puhuu lauantai-iltana Raamatun merkityksestä tämän päivän ihmiselle. Tapahtuman järjestävät Kansanlähetys, Kansanlähetysopisto, Opiskelija- ja Koululaislähetys sekä Veritas Forum Finland. Tapahtumaa voi seurata suorana Veritas Forumin YouTube-kanavalta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie