Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Tuleeko palestiinalaisista enemmistö Israelissa lähivuosina?

 

Viime vuonna juutalaisia muutti Israeliin enemmän kuin vuosiin. KUVA: SHUTTERSTOCK

Palestiinalaisia on enemmän kuin juutalaisia Israelissa muutaman vuoden kuluttua, esittää palestiinalaisalueiden tilastokeskus (PCBS) viimeisimmässä väestötutkimuksessaan. PCBS ennustaa, että vuonna 2016 sekä juutalaisia että palestiinalaisia olisi 6,2 miljoonaa Israelissa Länsiranta ja Gaza mukaan lukien. Vuonna 2020 palestiinalaisia olisi jo 7,14 miljoonaa ja juutalaisia 6,87 miljoonaa, jos väestönkasvu pysyy samanlaisena kuin viime vuosina. PCBS viittaa palestiinalaisilla myös Israelissa eläviin arabeihin.

International Business Times -verkkolehden (2.1.) mukaan monet israelilaiset asiantuntijat ovat väittäneet palestiinalaistutkimuskeskuksen vääristelleen lukuja poliittisista syistä. Keskus on palestiinalaishallinnon rahoittama, ja Israel ei laske enää omaa väestöään Länsirannalla tai Gazassa. ”Poliittisesti latautuneessa Lähi-idässä on vaikea saada luotettavaa ja objektiivista tietoa palestiinalaisten määrästä”, uutisessa todetaan.

Pastori ja entinen Israelin lähetti Juha-Pekka Rissanen pitää PCBS:n ennustamaa kehityskulkua mahdollisena, mutta ei usko sen toteutuvan lähivuosina.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Tilastot ovat optimistisia palestiinalaisten kannalta katsottuna. He antavat erilaisia ennusteita kuin Israelin valtion puolella annetaan. Palestiinalaisväestö kuitenkin kasvaa nopeammin kuin juutalaisväestö. Muslimiperinteeseen kuuluu suuret perheet, ja koulutustaso kulkee tämän asian kanssa käsi kädessä. Arabikristityillä on enemmän perhesuunnittelua, kuten myös juutalaisilla, hän arvio.

Rissasen mukaan juutalaisenemmistön säilyttäminen on aina ollut Israelin valtiolle elinkysymys. Valtio haluaa pitää kiinni demokraattisesta päätäntäprosessista ja tehdä ratkaisuja enemmistön perusteella. Jos tämä ajattelu on lähtökohta, palestiinalaisenemmistö olisi ongelma juutalaisille.

– Juutalaisille on tärkeää turvapaikka-ajatus, eli että on yksi paikka maailmassa, jossa he voivat elää turvallisesti. Tämän toteuttaminen ei ole ollut yksinkertaista, mikä johtuu pitkälti juutalaisvihamielisyydestä. Israel on kuitenkin kansalliskoti juutalaisille, koska lähtökohtaisesti valtio suojelee kansalaisiaan, Rissanen selittää.

Maahanmuutto Israeliin nousussa

Vuonna 2014 juutalaisia muutti Israeliin enemmän kuin vuosiin. Muun muassa Ukrainan juutalaisten maahanmuutto Israeliin nousi huhtikuun loppuun mennessä peräti 142 prosenttia (Yle, 4.5.) Juha-Pekka Rissanen toteaakin, että juutalaisten määrä Israelissa saattaa alkaa kasvaa nopeasti, jos Euroopan maista, kuten Venäjältä tai Ranskasta, lähtee juutalaisia joukoin pois antisemitismin noustessa. Kaksi vuotta sitten Israel myös ohitti Yhdysvallat valtiona, jossa on eniten juutalaisia.

Palestiinalaisten määrä taas kasvaisi Israelissa nopeasti, jos Israel suostuisi vaatimuksiin paluumuutosta. Tämä tarkoittaisi sitä, että itsenäisyyssodan yhtey­dessä Israelista paenneet arabit ja heidän jälkeläisensä saisivat palata maahan. Rissanen ei kuitenkaan usko Israelin hyväksyvän tätä ainakaan lähitulevaisuudessa. Hänen mukaansa Israelin juutalaiset eivät toivo palestiinalaisten määrän lisääntymistä, kuten eivät palestiinalaisetkaan juutalaisten. Molemmat osapuolet saavat vaikutusvaltaa väestön perusteella.

– Israelille palestiinalaisten uhka kasvaa suuremmaksi samalla, kun palestiinalaisten määrä kasvaa, Rissanen painottaa.

Israelin tilastokeskuksen mukaan Israelin valtion väestön kokonaismäärä viime vuonna oli 8,2 miljoonaa, joista juutalaisia oli noin 6,2 miljoonaa ja arabeja noin 1,7 miljoonaa. Arabiväestöstä merkittävä osuus on muslimeja. Vuoteen 2013 verrattuna juutalaisten määrä kasvoi 1,7 prosentilla ja arabien määrä 2,2 prosentilla.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie