Tuhannet osallistuvat talvilomalla rippileireille

 

Kuva: Arnaud Gaillard

Talviloma on suosittua aikaa käydä rippikoulu. Tuhannet nuoret suorittavat riparin helmi-maaliskuussa koulujen loma-aikana, jolloin järjestetään paljon teemarippikouluja esimerkiksi hiihdon, laskettelun, lautailun ja jääkiekon ympärille.

Perinteisiä Lapin hiihtolomarippikoulukohteita ovat muun muassa Tievatupa Saariselällä, Hetan Majatalo Enontekiöllä ja Vuontispirtti Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemassa.

– Arvioni on, että hiihtolomien aikaan rippikouluun osallistuu ainakin 5000 nuorta. Useimmiten on kyse suurista seurakunnista, joilla kesän viikot eivät riitä kaikkien rippikoulujen järjestämiseen. Kuitenkin myös pienet seurakunnat järjestävät hiihtolomaripareita, toteaa rippikoulutyöstä vastaava Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Urheilupainotteiset talvilomariparit ovat yksi vaihtoehto tavalliselle rippikoululle. Ohjelma sisältää rippikouluopetuksen lisäksi monipuolista liikuntaa päivittäin. Usein leirit järjestetään urheilun ammattilaisten kanssa. Esimerkiksi jääripareilla kirkon yhteistyökumppanina on Suomen Jääkiekkoliitto.

Urheilu ja rippikoulu sopivat hyvin yhteen

Salon seurakunta järjestää tänä vuonna laskettelurippikoulun Ruotsin Åressa. Rippikoulupappi Kaarlo Launosen mukaan urheilun ja rippikouluopetuksen yhdistelmä toimii hyvin.

– Rippikoulun ydinsanoma ja urheilu sopivat erinomaisesti samaan pakettiin. Kun ollaan laskettu päivä rinteessä, on iltaisin varsin helppoa saada nuoret keskittymään opetukseen. Hyväntuulisessa ja rennossa porukassa on avoin ja dialoginen vuorovaikutuskenttä jatkuvasti läsnä.

– Teemariparien avulla seurakunta voi tavoittaa myös ne nuoret, jotka eivät muuten olisi millään tavalla mukana seurakunnan toiminnassa.

Hiihtolomariparit ovat leirimaksuiltaan yleensä hieman kalliimpia kuin kesärippileirit. Kerätyt maksut kattavat noin kolmasosan todellisista kustannuksista. Myös kokonaan maksuttomia rippikouluja löytyy kaikkialta. On myös seurakuntia, joissa kaikki rippikoulut ovat maksuttomia.

 
Artikkelibanneri perussanoma