Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Tuhannet lähetyshenkiset nuoret juhlistavat uutta vuotta Saksassa

 

Tuhansia nuoria kokoontuneena iltatilaisuuteen. KUVA: JARI SIPPOLA

Mission-Net suurtapahtuma on koonnut yli 40 maasta noin 3000 nuorta yhteen Saksan Offenburgiin. 28. joulukuuta alkanut tapahtuma kestää vuodenvaihteen yli 2. tammikuuta asti. Sen tarkoituksena on innostaa ja varustaa kokonaisvaltaiseen hengelliseen elämäntapaan, arjesta lähetyskentille. Myös suomalaisia nuoria on saapunut paikan päälle juhlimaan Jeesusta ja uutta vuotta.

– Kaksi päivää ennen tapahtuman alkua ilmoittauduin mukaan. Joulun aikana tuli sellainen olo, että Jumala kutsui tänne. Mieleeni tuli raamatunteksti, jossa puhutaan talenteista. En halua jättää talentteja käyttämättä, Kimmo Koivunen kertoo.

Lähetystyö kiinnostaa

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Koivunen on aktiivinen evankelis-luterilaisessa Oppilas- ja Koululaislähetyksessä (Opko), jonka kautta suurin osa suomalaisista on löytänyt tiensä tapahtumaan. Yhteensä heitä on tänä vuonna Offenburgissa reilut 30 sekä osallistumassa että talkoolaisina, joita päivien aikana tarvitaan noin 500. Koivunen kokee Opkon tämän hetken lähetyskentäkseen, mutta haluaisi jossain vaiheessa lähteä myös ulkomaille lähetystyöhön.

-Olen käynyt täällä lähetysjärjestöjä läpi ja pohtinut esimerkiksi lyhytaikaista harjoittelua OM-laivalla.

Myös Siiri Helokunnas on saapunut Mission-Netiin ensimmäistä kertaa Opkon mukana.

– Lähetystyö on lähellä sydäntäni, ja halusin tapahtumaan, jossa on samanhenkisiä nuoria. Suomessa usein vauhkoan yksin aiheesta, mutta täällä on paljon muitakin.

– On myös mahtavaa ylistää isossa salissa yhdessä tuhansien muiden kanssa, Suomessa ei ole tällaista, Helokunnas iloitsee.

Ulkomaalaisia tuttavuuksia

Sekä Koivunen että Helokunnas pitävät rukousta merkittävänä osana evankeliointia ja lähetystyötä.

– Olen oppinut täällä, kuinka tärkeää on lähteä rukoillen liikkeelle, Koivunen sanoo.

– Rukous on usein vaikeampaa, mutta tärkeämpää. Kannattaa rukoilla sitä, että Jumala avaisi tilaisuuksia evankelioida. Esimerkiksi voi herätä keskusteluja ystävien kanssa joistakin Raamatun aiheista, Helokunnas toteaa.

Molemmat ovat myös tapahtumassa tutustuneet eri maista tuleviin nuoriin.

– Kun menin viemään oman patjani ja makuupussini nukkumistilaan, tutustuin heti erääseen hollantilaiseen. Ruokalassa olen jutellut muun muassa unkarilaisten kanssa, Helokunnas kertoo.

– Välillä jää ohjelmaakin näkemättä, kun jää suustaan kiinni jonkun ulkomaalaisen kanssa. Ruokapöytäkeskusteluita on minullakin ollut. Ihmispaljous ei haittaa muuten kuin suihkussa, jos sinne ei mene ensimmäisten joukossa. Silloin saa vain kylmää vettä, Koivunen selittää.  

Tapahtumaan osallistui eniten nuoria Sveitsistä, Italiasta ja Saksasta. Jonkin verran osallistujia on Euroopan ulkopuolelta, Yhdysvalloista ja Aasiasta.

Osa suurempaa liikettä

Mission-Net-tapahtumat on ensisijaisesti suunnattu 16-30-vuotiaille. Ohjelma koostuu pääosin opetuksista, musiikista, kanavista ja käytännön palvelemisesta. Suomen tiedotusvastaava Jari Sippola Suomen Evankelisesta Allianssista kertoo ohjelmatarjonnan olevan monipuolinen.

– Esimerkkejä kanavista ovat, miten välittää evankeliumi postmodernille ihmiselle ja opetuslapseutus. Raamattupohjaisia kanavia on paljon. Kaupungissa on tulossa käytännön toimintaa, kuten musiikista ja tanssista koostuva flash mob ja vierailu pakolaiskeskuksessa. Myös esimerkiksi uskoa ja urheilua yhdistetään, Sippola kertoo.

Mission-Net-tapahtumat ovat osa laajempaa liikettä Euroopassa yli kirkkokuntarajojen. Liike haastaa nuoria evankelioimaan ja tekemään lähetystyötä.

– Tavoite on, että missä nuori kulkeekin, hän voisi olla siellä kirkastamassa Kristusta sanoilla ja teoilla. Tapahtumat ovat kantava voima tässä liikkeessä. Lähetysjärjestöjä on niissä Euroopan laajuisesti yli 100 esittelemässä toimintaansa, Sippola kertoo.

Lisäksi Mission-Net tukee toiminnallaan seurakuntia ja kristinuskon tulevaisuutta Euroopassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie