Tarvainen toimitti kirjan ikuisista kysymyksistä – ja vastauksista niihin: Totuus vai tehtävä?

 
Kuvassa on Sleyn kotimaantyön johtaja Juhana Tarvainen, joka pitelee kädessään Totuus vai tehtävä -kirjaa

Sley julkaisee valtakunnallisessa Evankeliumijuhlassa Oulaisissa uutuustietokirjan Totuus vai tehtävä? 33 kysymystä ja vastausta kristinuskosta.

Teoksen toimittanut Juhana Tarvainen odottaa innolla, että se leviää mahdollisimman moneen kotiin ympäri Suomen.

Juhana Tarvainen toimii Evankeliumiyhdistyksen kotimaantyön johtajana ja esittelee Totuus vai tehtävä? -kirjaa innoissaan. Kirjaprojekti lähti liikkeelle Toholammin Evankeliumijuhlassa 2023 ja on edennyt sen jälkeen noin vuodessa valmiiksi kirjaksi.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Jari Rankinen piti viime vuonna Toholammilla hyvän, selkokielisen saarnan, ja sanoin hänelle, että samalla tyylillä pitäisi kirjoittaa uskonkysymyksiä käsittelevä kirja. Palasimme asiaan Evankeliumijuhlan jälkeen,  ja päätimme koota kirjoittajajoukon ja kirjoittaa kirjan, jonka tarkoituksena on vastata yksinkertaisesti uskonasioihin, ajankohtaisiin kysymyksiin ja siihen, mitä Sley niistä opettaa, Tarvainen kuvailee alkuasetelmaa.

– Yhtenä tavoitteena on tarjota teos, jonka avulla jokainen osaa vastata kysyttäessä, mitä Sleyn opettaa jostain kysymyksestä. Niihin ei aina tule heti sopiva vastaus mieleen, ja Totuus vai tehtävä? on avuksi siihen.

Tarvaisen ja Rankisen lisäksi kirjoittajia on heidän lisäkseen kuusi, joilla on kaikilla teologin koulutus. Valmiin kirjan artikkelit on jaoteltu teemoittain.

– Kysyimme projektiin mukaan hyviä kirjoittajia erityyppisistä elämäntilanteista: nuorempia ja vanhempia, naisia ja miehiä. Yksi kriteeri oli, että kirjoittajien piti olla valmiita tekstin muokkausprosessiin ja siihen, että artikkeleita katsotaan yhdessä suurennuslasin läpi, jotta niistä saataisiin mahdollisimman saumaton kokonaisuus, Tarvainen kertoo.

Vuoden kestänyt prosessi

Totuus vai tehtävä? vastaa 33 kysymykseen, jotka on jaoteltu viiden teeman mukaisesti. Tekijäporukka suunnitteli kysymykset, ja niitä pilkottiin ja jäsenneltiin selkeiksi kokonaisuuksiksi. Aiheet on valittu harkiten.

– Emme alleviivaa teoksessa evankelista tai luterilaista uskoa viitekehyksenä: kirjan alaotsikkokin on ”33 kysymystä ja vastausta kristinuskosta”, Tarvainen kuvaa

Kahdeksan tekijän urakassa tärkeä tavoite oli saada tekstistä yhtenäistä.

– Aiheiden jaon ja raakaversioiden kirjoittamisen jälkeen palasimme yhdessä tekstien ääreen ja varmistimme, että olemme kaikki samalla kartalla. Palasimme useamman kerran kirjan tavoitteeseen: sanoittaa luterilaista uskoa helppolukuisesti.

Kirjoittaminen lähti liikkeelle esimerkkihenkilöistä, joiden kautta tekijät miettivät, mihin kysymyksiin olisi tärkeää vastata. Lopullisesta tietokirjasta esimerkkihenkilöille suoraan kirjoittaminen jäi pois, mutta populaaritietokirjallisuuden sävy säilyi silti.

Kaikille totuutta etsiville

Tietokirjahanke on Evankeliumiyhdistykselle kunnianhimoinen ja kirjan painomäärä on Sley-Median suurimpia 2000-luvun puolella. Tekijät toivovat, että Totuus vai tehtävä? on kotien yleisteos; tiivis paketti siitä, mitä kristityt uskovat. Vaikka lukijakunta lienee pitkälti vakiintunutta, on teos tarkoitettu kaikille niille, jotka kaipaavat selvyyttä̈ tai tukea kristillisen elämän peruskysymyksiin.

– Totuus vai tehtävä? käsittelee tuoreesti myös tämän päivän kysymyksiä, ei pelkästään iäisiä Katekismus-tyyppisiä uskonopin teemoja. Tavoittavuuden kannalta saatamme tulevaisuudessa laajentaa sisältöä multimediaaliseksi esimerkiksi ääni- ja e-kirjan keinoin, Tarvainen haaveilee.

Kirjan nimi viittaa erityisesti nuorten suosimaan seurapeliin, jossa osallistujen pitää vuorollaan valita, vastaavatko henkilökohtaiseen kysymykseen vai suorittavatko jonkun tehtävän. Totuuden ja tehtävän teemojen jännitettä Raamatussa sivutaan jo Tarvaisen kirjoittamassa esipuheessa: “Jumala on tehnyt pelastustyön. Tehtävä on jo tehty. – – Kristinuskon totuus on ehdoton: vain Jeesus Kristus on tie, totuus ja elämä.”

Totuuden teema on Tarvaiselle itselleen äärimmäisen tärkeä.

– Vaikka voin itsekin olla ystäviä ihmisten kanssa, jotka eivät ole kanssani kaikesta samaa mieltä, en silti voi ajatella, että toisensa poissulkevat asiat olisivat samaan aikaan totta. Tässä ajassa totuutta lähestytään usein kohteliaalla ‘kiva jos tuo on sinun totuutesi’ -mentaliteetilla, mikä aiheuttaa kirkolle paljon haasteita. Yksi esimerkki tästä on uushengellisyys, jota Totuus vai tehtävä? sitäkin käsittelee, Tarvainen vinkkaa.

Mutta jos pitää näistä kahdesta valita, valitsen totuuden.

Kirkkaana valona

Teemoista Tarvaisen omaa sydäntään lähellä ovat kirjaprojektin alulle panneiden peruskysymysten lisäksi eksistentiaalinen “Entä jos ei olekaan mitään?” -artikkeli.

– Timo Nisula ja Elina Takala vastaavat sellaiseen avunhuutoon, jossa ihminen on hätääntyneenä epäuskon ja uskon rajapinnalla. Paljon aineistoa kirjan kysymyksiin on kummunnut pastorin työssä tapahtuneiden kohtaamisten kautta. Jossain vaiheessa kävimme myös läpi uskonoppiperiaatteita varmistaaksemme, että emme ole unohtaneet jotain keskeistä, Tarvainen kertoo.

– Kaiken kaikkiaan kirjassa on minusta armollinen näkökulma siihen, että elämä kristittynä ei ole jatkuvaa suorittamista. On sellaisia aikoja, jolloin pelkkä kirkonpenkkiin istumaan tuleminen on suuren työn takana, eikä varsinkaan silloin tarvitse miettiä, miten voisin palvella Jumalaa vielä enemmän, Tarvainen rohkaisee.

– Olet Jumalalle rakas ja riität.

Luterilaisuuden rooli tässä ajassa on Tarvaisen sanoin “olla kirkas valo”.

– Valo, joka kertoo elävästä Jumalasta. Tällaisessa kulttuurissa, joka keskittyy yksilön pärjäämiseen, luterilaisuus vapauttaa ja luo elämään turvalliset raamit. Jumalan omana olet turvassa, Jeesuksen ristintyön tähden matkalla taivaan kotiin.

Mutta kumman Tarvainen valitsee: totuuden vai tehtävän?

– Ne eivät sulje toisiaan pois, kuten esipuheessakin kirjoitan. Mutta jos pitää näistä kahdesta valita, valitsen totuuden.

Teksti: Ada Tienhaara