Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Tommy Hellsten: ”Kirkon pitäisi ottaa hylätyksi tulemisen riski”

 

– Kirkon pitäisi ottaa hylätyksi tulemisen riski. Sen pitäisi olla uskollinen traditiolleen ja saada viestinsä tähän aikaan. Jos kirkko yrittää olla koko ajan mukava, se katoaa pikkuhiljaa näyttämöltä, varoittaa kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten.

Perjantaina 60 vuotta täyttävä sipoolaiskirjailija on seurannut kirkon toimintaa mietteliäänä.

Hellsten varoittaa Savon Sanomien (22.9.) haastattelussa kirkkoa mukautumasta yleisen mielipiteen vaatimuksiin, joita media kärkkäästi säestää. Hellstenin mukaan kirkolla ei ole mahdollisuuksia saada voittoja mediapelissä.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Naispappeus- ja homokeskustelut ovat hyviä, mutta media on ajanut kirkon nurkkaan näillä aiheilla. Kirkon pitäisi räjäyttää itsensä ulos tästä nurkasta: ei vain sanoilla, vaan olemisella, toteaa Hellsten Savon Sanomille.

Kirjailija haluaisi palauttaa ihmisenä olemisen kysymykset takaisin keskustelun ytimeen. Vaikka valtavirta Hellstenin mukaan yhä usein ohittaa kevyesti elämän syvät kysymykset, hän uskoo muutoksen olevan jo ovella.

– Valtaosa nykyihmisistä on menossa arveluttavaan suuntaan: pinnallisilla arvoilla, kuten viihteellä, korvataan syvyyden puutetta ja huonovointisuus lisääntyy.

– Monet nuoret eivät kuitenkaan enää viehäty tavaran paljoudesta tai työnteosta. He ovat ympäristötietoisia ja muun muassa degrowth- ja slow-liikkeiden korostamat henkiset arvot ovat nousussa.

Kirkko ei ole Hellstenin mukaan ainoa, joka syyllistyy paljoon puheeseen tekojen ja ihmisten lähellä olemisen kustannuksella. Suosittu kirjailija ja puhuja ruoskii samasta aiheesta myös itseään.

– Olen ajatellut, että mitä jos en enää vain puhuisi, vaan tekisin asioita. Parempi sytyttää kynttilä kuin kirota pimeää.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)