Tom Finnemore: ”Jeesuksen majesteetillisuus paljastuu myrskyssä.”

 

Petruksen seurakunnan seurakuntapastori ja Opiskelija- ja koululaislähetyksen ruotsinkielisen työn vastaava työntekijä Benjamin Sandell (vas.) ja Sheffieldin Pyhän Tuomaksen seurakunnan varakirkkoherra Tom Finnemore lavalla Munkkivuoren kirkossa.
Kuva: Henri Järvinen/OPKO

Myrskyävän veden päällä kävelevä Jeesus oli viime viikonloppuna järjestetyn Disciple17-tapahtuman keskipisteessä. Sheffieldin seurakunnan anglikaanipappi Tom Finnemoren mukaan myrskyt ovat aikoja, jolloin Jumala osoittaa suuruutensä.

Jeesus kävelemässä veden päällä on suosittu aihe kirkkotaiteessa. Kuvissa järven pinta näyttää kuitenkin usein tyyneltä kuin jää. Todellisuudessa Gennesaretin järvi oli sellaisen myrskyn kourissa, että opetuslapset pelkäsivät kuolevansa.

He yrittivät soutaa, mutta siitä ei tullut mitään. He olivat odottaneet tuntikausia, että Jeesus tulisi heidän avukseen, mutta häntä ei kuulunut.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

‒ Tuntuuko tutulta? Tom Finnemore kysyi.

Finnemore oli viime viikonloppuna Helsingin Munkkivuoren kirkossa järjestetyn Disciple17-tapahtuman pääpuhuja.

Tapahtuman järjestivät Helsingin ruotsinkielinen Petruksen seurakunta ja Opiskelija- ja koululaislähetys. Eri osallistujia oli järjestäjien arvion mukaan noin 300.

Valheita Venäjällä

Perjantai-iltana Tom Finnemore kertoi omasta aallokostaan, johon hän joutui kaksi vuotta sitten. Hänen appensa joutui Venäjällä vankilaan, jossa hän istuu edelleen jäätyään kiinni 30 vuotta jatkuneesta kaksoiselämästään. Kuukauden kuluttua Finnemorin pariskunnalle syntyi poika, joka ei antanut heidän nukkua. Pian Tom Finnemoren hyvä ystävä kuoli alle 40-vuotiaana.

‒ Mikä on sinun myrskysi? Jokin asia menneisyydestä, epäonnistumisen pelko vai tulevaisuuden murheet?

Pimeyden voimia

Vanhan testamentin maailmassa syvä vesi edusti pahuuden ja pimeyden voimia. Kun opetuslapset lopulta näkivät Jeesuksen lähestyvän heitä järven aalloilla, he eivät tunnistaneet Mestariaan, vaan luulivat tätä aaveeksi, Finnemore kuvaili.

‒ He ajattelivat varmaan, että kuolema on tulossa hakemaan heitä.

Silloin Jeesus lausui toivon tuovat sanat: ”Minä se olen, älkää pelätkö.” Veden päällä kävellessään Jeesus osoitti opetuslapsilleen olevansa kaiken pahan voittaja. Myös luonnon fysikaaliset lait kumarsivat häntä. Jeesuksen elämä johti ristille, ja nyt hän näytti opetuslapsilleen, millainen voima hänen kuolemassaan ja ylösnousemuksessaan tulisi olemana, Finnemore totesi.

‒ Aaltojen keskellä Jeesus osoitti olevansa luotettava sanoessaan, ettei tarvitse pelätä.

Kasvava seurakunta

Tom Finnemoren Pyhän Tuomaksen seurakunta Sheffieldissä on kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana voimakkaasti. Seurakunta yhdistää anglikaanista ja baptistista perinnettä. Työntekijöiden mukaan kasvu on opetuslapseuttamisen ja klustereiden ansiota.

Seurakuntalaiset kokoontuvat viikoittain 20‒30 hengen ryhmiin, klustereihin. Jokaisella ryhmällä on yhteinen näky siitä, kuinka he vastaavat alueensa asukkaiden hengellisiin, henkisiin ja aineellisiin tarpeisiin.

Sunnuntaisin vietetään neljä jumalanpalvelusta, jotka suunnitellaan eri-ikäisille sopiviksi.

Konferenssin toinen ulkomaalainen puhuja, Sheffieldin Pyhän Tuomaksen seurakunnan opiskelijatyöntekijä James Brown puhui rauhan ihmisistä. Heidät voi tunnistaa siitä, että he viihtyvät ihmisten seurassa ja haluavat palvella heitä esimerkiksi kutsumalla vieraita kotiinsa syömään.

Tapahtuman äänitallenteita voi kuunnella lähiaikoina täältä disciple17.fi.