Timo Soini Kansanlähetyspäivillä: ”On Jumala, on taivas, on lunastus”

 

Leif Nummela ja Timo Soini keskustelivat, mitä on olla rohkeasti kristitty. Kuva: Matti Korhonen

Entinen ulkoministeri Timo Soini keskusteli Uuden Tien päätoimittaja Leif Nummelan ja kirkkohistorian professori Jouko Talosen kanssa rohkeudesta olla kristitty ajassamme.

Kansanlähetyspäivien lauantaiaamupäivän keskustelussa Timo Soini, Leif Nummela ja Jouko Talonen korostivat kristittyjen tarvetta pysyä perinteisessä, Raamattuun pohjautuvassa kristinuskossa, vaikka se onkin yhä enemmän haastettuna tämän päivän Suomessa.

Sen sijaan, että kirkko keskittyisi puhumaan Jumalasta, Kristuksen sovitustyöstä ja ylösnousemuksesta, se usein harhautuu kehällisempien aiheiden pariin, kuten ilmastonmuutokseen tai jakaa hyvän elämän neuvoja.

Perheniemi neliöb. elokuu MJa

Keskustelijat korostivat, että kristillisellä uskolla on kohde, kirkon oppi, eikä tarkoitus ole poimia uskomuksia eri puolilta omien mieltymysten mukaan.

– Meillähän on sellainen käsitys aika paljon vallalla kristinuskossakin, että kaikki pääsevät taivaaseen. Sinne vaan, kyllä se Jumala on lopulta niin hyvä, että vaikka mitä olisit tehnyt, Timo Soini kuvasi.

Hän kertoo tehneensä eduskunnassa testin, jossa hän kyseli kansanedustajakollegoiltaan, mitä mieltä he ovat siitä, että eivätkö Hitler, Stalin ja Pol Pot olleet sellaisia ihmisiä, jotka kyllä joutuvat helvettiin. Kaikki yhtä kansanedustajaa lukuun ottamatta vastasivat myöntävästi.

– Ihmisillä on lähtökohtainen oletus, että tällä kaikella on jokin oikeudenmukainen loppu.

”Tuomio saattaa hyvinkin olla armahtava”

Ateistinen maailmankuva on kuitenkin Soinin mukaan lohduton.

– Meillä on ihmisiä, jotka taistelevat ilmastonmuutoksesta ja nuoria, jotka ahdistuvat. Olen kysynyt joskus, mikä on se astemäärä, että helpottaa. Ei tule mitään vastausta. Koska helpottaa, mikä pelastaa? Ei ole mitään pelastusta missään.

– Tämä on minusta aika koruton ja toivoton maailmankuva. Kun ajattelee, että ei ole mitään oikeudenmukaisuutta, konnat jäävät rankaisematta, ja kaikki jää ilmaan. Sinä Leif, olet molekyylikasa, joka olet selvinnyt 60 vuotta ja minäkin kohta. Sitten vaan sinne kuivaan huoneeseen, kirkkomaahan. Siihen, mihinkä puu kaatuu, siihen se maatuu. Sadan vuoden päästä ei kukaan muistele, ei hyvällä eikä pahalla.

Sitten on toinen, kristinuskon tarjoama vaihtoehto. Sen mukaan ”on Jumala, on taivas, ja on lunastus.”

– Me saamme luottaa siihen, että ei tarvitse nähdä vaivaa siihen, pääseekö Jouko tai Timo tai Leif taivaaseen. Jumala pistää kuule meidän kaikkien kretongit läpi ja sieltä tulee oikeudenmukainen tuomio. Saattaa hyvinkin olla armahtava, sillä jos ei armahda, sinne ei kukaan pääse. Mutta missä menee raja, me emme sitä tiedä, Soini innostui julistamaan.

Katso koko keskustelu Kansanlähetyksen YouTube-kanavalta. Keskustelu alkaa kohdasta 2:12:18.