Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Timo Laaninen Radio Deissä: ”Paatero lähtee tai Räsänen lähtee”

 

Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan viikonlopun jälkeen ei ole olemassa muuta vaihtoehtoa kuin poliisiylijohtaja Mikko Paatero irtisanoutuu tai sisäministeri Päivi Räsänen joutuu jättämään paikkansa. – Se on näin yksinkertaista, sanoi Laaninen perjantaina Radio Deissä.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen (kesk) otti kantaa poliisiylijohtaja Paateron ja poliisiasioista vastaavan ministeri Päivi Räsäsen (kd) asemaan vieraillessaan Radio Dein suorassa Hynninen-keskusteluohjelmassa perjantaina.

– Eihän tuollainen asetelma, jossa ministeri ja korkea poliisijohtaja istuvat vierekkäin ja kerrotaan, että luottamusta punnitaan, voi johtaa mihinkään muuhun kuin siihen, että Paatero lähtee. Tai sitten ministeri lähtee. Se on näin yksinkertaista, keskustan puoluesihteeri sanoi.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Sisäministeri Päivi Räsänen antoi eilen Paaterolle viikonlopun yli aikaa miettiä omaa asemaansa. Räsänen kertoi torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, että oli saanut vasta tämän viikon keskiviikkona tiedon siitä, ettei Helsingin poliisilaitos ole rekisteröinyt tietolähteitä lainkaan.

Räsäsen mukaan sama tieto oli ollut poliisiylijohtaja Paaterolla jo viikkoa aiemmin, ja tämän olisi pitänyt kertoa tieto myös ministerille.

Helsingin poliisilaitos kiistää toimineensa lain tai määräysten vastaisesti tietolähdetoiminnassa. Sisäministeri Päivi Räsänen on pyytänyt Valtakunnansyyttäjänvirastoa selvittämään asiaa.

Timo Laanisen mukaan ei ole sattumaa, että luottamuksesta keskustellaan nyt paljon poliittisissa yhteyksissä.

– Tässä on muitakin ajankohtaisia tilanteita. Tämä kuntien eläkevakuutus, joka liippaa lähempääkin ja nyt sitten poliisijohdon tilanne.

Laaninen kertoi Radio Dein lähetyksessä ihmetelleensä poliisin poikana poliisiorganisaatioiden jännitteitä jo lapsena.

– Isäni oli poliisi, ja jo sieltä lapsuudesta muistan, että harvinaisen riitaisia organisaatioita nämä poliisiorganisaatiot ovat. En tiedä, mistä se mahtaa johtua, mutta tässäkin taustalla on siis yhden poliisiyksikön, Helsingin huumepoliisin toiminta, Helsingin poliisilaitoksen toiminta ja jännitteet keskusrikospoliisin kanssa.

Laanisen mukaan luottamusta joko on tai ei ole. Muita vaihtoehtoja ei ole.

– Siinä ei ole mitään välimuotoa. Meillä on ilmeisesti nyt menossa tällainen opiskeluvaihe yhteiskunnassa, että opitaan hyvin yksinkertainen jako: ymmärtämään se, että luottamus on kaiken toiminnan ehto ja edellytys. Ja että jos se menee, mitä se tarkoittaa? Silloin tehdään johtopäätöksiä.

Laaninen pitää kummallisena sitä, että luottamuksen olemassaoloa pitää jäädä miettimään.

– Hyvin erikoiselta kuulostaisi, jos viikonvaihteen jälkeen Paatero sanoisi, että ”No joo, kyllä minä luotan itseeni ja koetetaan tästä selvitä.

Luottamukseen ja moraaliin liittyviä kysymyksiä käsiteltiin myös Radio Dein Toivon tuomiokapituli -ohjelmassa perjantaina. Kolumnisti Jukka Relanderin ja Teemu Laajasalon keskustelu aiheesta kuullaan uusintana tiistaina 26.11. klo 19-20.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)