Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Tietosuojavaltuutettu hyväksyy kirjeet kirkosta eronneille

 

Seurakuntien kirjeet kirkosta eronneille eivät riko henkilötietolakia uutisoi Yle. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan seurakunnilla on kirkkolain mukainen oikeus pitää jäsenrekisteriä ja luetteloa kirkosta eronneista. Asia nousi esille kun Länsi-Uudenmaan ateistit kanteli kesällä henkilötietojen käyttämisestä kirjeiden lähettämiseen.

Ateistit ärsyyntyivät Helsingin seurakuntien kirjeistä hiljakkoin kirkosta eronneille. Järjestön mielestä seurakunnat ovat säilyttäneet ja käyttäneet lainvastaisesti kirkosta eronneiden osoitetietoja.

Aarnion kommentoi Yle:lle, että henkilötietolaki sallii arkaluonteistenkin tietojen käsittelyn, kun siitä säädetään laissa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Aarnio pitää myös perusteltuna, että kirkosta eronneille ilmoitetaan eroilmoituksen saapumisesta. Seurakunnilla on oikeus lisäksi tiedustella eron syitä. Palautteen antaminen kirkolle on vapaaehtoista.

Aarnio kuitenkin huomauttaa, että seurakunnat voivat lähettää kirjeitä vain pian eroamisen jälkeen. Seurakunnat eivät voi lähettää kirjeitä esimerkiksi kerran vuodessa kaikille vuoden aikana eronneille.

 
artikkelibanneri Uusi Tie