Tiernasäätiö: Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei sallita

 

Kuvanveistäjä Sanna Koiviston teos Tiernapojat sijaitsee Oulun keskustassa. Kuva: Sari Savela

Tiernasäätiön hallitus on tehnyt kannanoton Murjaanien kuninkaasta. Kannanoton mukaan Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei sallita säätiön järjestämissä tapahtumissa. Seuraava säätiön järjestämä tapahtuma on tiernalaulukilpailut.

”Murjaanien kuninkaan naaman mustaaminen on herättänyt reaktioita, joissa se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan. Olemme halunneet kuunnella yhteiskunnan reaktioita rasismiin ja ottaa ne todesta”, Tiernasäätiön kannanotossa todetaan.

”Tiernapojat perustuvat kansainväliseen kolmen kuninkaan mysteerinäytelmäperinteeseen. Kuninkaat edustavat kolmea maanosaa Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa. Näytelmässä afrikkalaista kuningasta edustava Murjaanien kuninkaan roolihahmoa on vuosikymmeniä haluttu tuoda esiin joko mustalla parralla tai meikkaamalla kasvot tummiksi sekä kuninkaan tummalla vaatetuksella.”

Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)

Tiernasäätiö on päättänyt hallituksen kokouksessaan, ettei se enää salli säätiön järjestämissä tapahtumissa Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista.

Säätiö perustelee kannanottoaan sillä, ettei se halua perinteiseen tiernapoikanäytelmään liitettävän sille vieraita merkityksiä, vaan
että se säilyy tulevaisuudessakin suomalaiseen jouluun kuuluvana joulunäytelmänä, jota esittävät pääasiassa nuoret.

Tiernalaulukilpailut marraskuun lopussa

Tiernasäätiö järjestää perinteiset tiernalaulukilpailut 27.-28 marraskuuta 2021 Oulun Rotuaarilla.

”Haluamme elävöittää nuorisokulttuuria ja mahdollistaa nuorille laulamisen, näyttelemisen ja esiintymisen ilon. Koronatauon jälkeen tämä on entistä tärkeämpää. Tiernapojilla on pitkä perinne. Se on kuulunut upeana joulunäytelmänä suomalaiseen joulukulttuuriin”, kilpailun tiedotteessa kerrotaan.

Tiernalaulukilpailun esityksiä arvioi tuomaristo, johon kuuluvat puheenjohtaja, laulupedagogi Matti Pelo, oopperalaulaja Esa Ruuttunen, kapellimestari Jaakko Kuusisto ja pitkäaikainen tiernapoikatuomariston jäsen Ulla Lassila.

Tiernapoikakilpailussa on kolme sarjaa; perinteinen, yleinen ja mukaelmat. Kunkin sarjan kolme parasta palkitaan sekä parhaat neljä osasuoritusta. Kilpailuun ilmoittautuminen avataan Tiernakaupunki.fi-sivustolla lokakuun aikana.

Edelliset Tiernapoikakilpailut järjestettiin ennen koronapandemiaa vuonna 2019.

 
Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)