Teologian huippunimi tulossa Suomeen

 

Alister McGrath on aikamme tunnetuimpia teologeja

Eräs nykyajan tunnetuimmista teologeista, englantilainen Alister McGrath luennoi Suomessa Perusta-lehden opintopäivillä. Hänet tunnetaan muun muassa kirjajärkäleistään ”Kristillisen uskon perusteet” ja ”Modernin teologian ensyklopedia” sekä luonnontieteilijä Richard Dawkinsin teorioiden haastajana.

Ex-ateisti McGrath on myös kirjoittanut kirjan ”ateismin lyhyt historia” ja väitellyt tohtoriksi molekulaarisesta biofysiikasta.

McGrath luuli nuoruudessaan päätyvänsä ”tieteellisen ateismin saarnamieheksi”. Hänestä tuli kaikkea muuta, sillä hänet on viime vuosikymmeninä tunnettu eräänä maailman vaikutusvaltaisimpana ja luetuimpana teologina. McGrath ei ole perehtynyt vain jonkin teologian osa-alueen yksityiskohtiin, vaan hän on ottanut laajoja kokonaisuuksia haltuun teologisten kokonaisesitysten kirjoittajana.

Erityisesti McGrath on tutkinut uskonnon ja tieteen välistä suhdetta ja ateismia. Entisen Oxfordin yliopiston ja nykyisen Lontoon King´s Collegen professorin puhutuimpia teoksia ovat hänen luonnontieteilijä Richard Dawkinsin teorioita käsittelevät kirjansa ”Dawkinsin jumala: Geenit, meemit ja elämän tarkoitus” (2005) sekä ”Dawkinsin harhaluulo” (2007).

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Uskonnolliseen fundamentalismia McGrath on katsonut karsaasti, eikä hän pidä sitä oikeana vastauksena tieteen uskolle esittämään haasteeseen.

Perustan teologisia opintopäivät ovat Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa 3.-5. tammikuuta 2011. McGrathin englanninkielisiä luentoja, jotka Timo Keskitalo tulkitsee simultaanisesti suomeksi, kuullaan kahtena viimeisenä päivänä.

Opintopäivien ohjelma

Alister McGrathin kotisivut