Tänään Raamattua luetaan etiikka edellä

 

Martti Luther kysyi jokaisen Raamatun kohdan äärellä, mitä juuri se kohta kertoo Kristuksesta? Raamatun kirjat, jotka eivät tähän suoraan vastanneet, muodostuivat Lutherille vaikeiksi. Tämän päivän lukijaa kiinnostavat eettiset kysymykset.

-Tällä hetkellä eettiset kysymykset korostuvat voimakkaasti Raamatun tulkinnassa. Monet kuulemani saarnat pureutuvat tekstin eettiseen sanomaan ja Jeesuksen esimerkin seuraamiseen omassa elämässämme, Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Niko Huttunen kertoo.

Huttusen mukaan kristikansaa jakaa kysymys siitä, tulkitaanko esille nousseita eettisiä kysymyksiä opillisina asioina.

-Onko meidän tärkeää noudattaa niitä sääntöjä, jotka Raamatussa on annettu? Ja mitä sääntöjä, jos ei kaikkia? Mitkä niistä ovat sitovia ja mitkä ei? Onko Jumalan palvelemisen kriteeri se, että noudatamme näitä eettisiä sääntöjä. Etiikkaan painottuminen on voimakasta tänä päivänä, Huttunen sanoo.

Mikä yhdistää ja erottaa Raamatun ja sanomalehden lukemista? Entä muodostuiko kansankielisestä Raamatusta jopa ongelmia? Millaista on Raamatun lukeminen ja tulkinta 2000-luvulla? Kuuntele Armoa 2017 –ohjelma Radio Deistä torstaina klo 09:05 (uusinta 13:05). Ohjelmassa on vieraana Helsingin yliopiston Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Niko Huttunen. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkistosta tästä linkistä.