Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Tänään on kansainvälinen rukouspäivä Turkin kristittyjen puolesta

 

Bosporin salmi

Tänään on kulunut viisi vuotta siitä, kun Kaakkois-Turkissa, Malatyassa murhattiin kolme kristittyä. Vuosipäivä on samalla kansainvälinen rukouspäivä Turkin kristittyjen puolesta.

18. huhtikuuta vuonna 2007 neljä miestä tunkeutui kristilliseen kustantamoon. He sitoivat tuoleihin kustantamon työntekijät, Necati Aydın’in, 36, Uğur Yüksel’in, 32, jotka olivat turkkilaisia kristittyjä sekä Tilman Gesken, 45, joka oli saksan kansalainen. Kaikki kolme murhattiin.

Aydın’ia jäi suremaan vaimo, Şemse, sekä kaksi esikouluikäistä lasta. Tilmania jäi suremaan vaimo Susanne ja kolme 8 – 13-vuotiasta lasta. Yüksel oli kihloissa, ja menossa naimisiin muutaman kuukauden kuluttua.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Tekijät, neljä turkkilaista miestä saatiin kiinni, mutta heitä ei ole vielä tuomittu. Oikeudenkäyntejä on pidetty sen jälkeen vuosittain, mutta päätöksen tekemistä on siirretty eteenpäin. Seuraava oikeudenkäynti on ensi kesäkuussa.

Saksalaisen Susanne Geske on jäänyt kolmen lapsensa kanssa asumaan Malatyaan. Turkkilaisen lehden mukaan hän aikoo anoa Turkin kansalaisuutta.

Turkin 72 miljoonasta asukkaasta alle 0,1 prosenttia on kristittyjä. Turkin protestanttiset kirkot pyytävät tänään rukoilemaan Turkin kansan ja kristillisten seurakuntien puolesta.

– Rukoilkaa, että kirkko Turkissa vahvistuisi Pyhässä Hengessä Jumalan kunniaksi. Rukoilkaa toivoa ja siunausta Turkin maalle ja sen kansalle kun sydämet ja silmät avautuvat Jeesukselle Kristukselle ja Jumalan valtakunnalle, sanotaan kirkkojen vetoomuksessa.

Turkin perustuslaki takaa uskonnonvapauden. Hallitus tunnustaa kuitenkin ainoastaan kolme uskontoa islamin lisäksi: kreikkalaisortodoksisen, armenialais-ortodoksisen ja juutalaisuuden. Tämän vuoksi uskonnollisten vähemmistöjen ja varsinkin kristittyjen asema on hyvin vaikea. Kolme Malatyassa murhattua kristittyä ovat 2000-luvun ensimmäiset marttyyrit Turkissa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie