Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan uusi johtava kanttori tuo seurakuntaan taidekirkkomusiikin

 

Kuva: Sari Savela

Jos marginaaliin voisi piirtää marginaalin ja sille vielä marginaalin, sieltä löytyisi modernistisen urkurisäveltäjä Osmo Honkasen musiikillinen koti. Tuomiokirkkoseurakunnan uusi johtava kanttori on omalla alallaan yksinäinen susi.

– Olen kirkkomusiikin säveltäjä modernin konserttimusiikin hengessä. Meitä ei ole monta Suomessa. Sen sijaan ulkomailla, etenkin saksankielisillä alueilla modernia taidekirkkomusiikkia on enemmän.

Kansainvälisesti ja kansallisesti sävellyksillään mainetta niittäneen Honkasen sävelkieli on modernia ja persoonallista. Hänen musiikkinsa kytkeytyy taidemusiikkiin ja sen uusiin virtauksiin, mutta ei ole kuitenkaan äärimmäisellä tavalla avantgardistista. Harmonia on usein keskeisessä asemassa sävellyksissä, ei niinkään rytmiikka tai sointivärit.  Musiikki ei päästä kuulijaa helpolla, Honkanen myöntää.

Osmo Honkanen

– Uudenlaisten harmonioiden ja melodioiden kanssa täytyy tulla tutuiksi kuuntelemalla ja eläytymällä, ei voi vain vajota ennestään tuttujen sävelkulkujen vietäväksi.

Helsingin Mikaelin seurakunnasta Tampereelle siirtynyt Honkanen on innoissaan uudesta kotikaupungista ja sen teollisarkkitehtuurista. Myös kirkot saavat kiitosta.

– Kaikilla Tuomiokirkkoseurakunnan kirkoilla on oma ainutlaatuinen merkitys kaupungin historiassa.  Kalevan kirkko on yksi Suomen hienoimpia kirkkoja; se on monumentaalisuudessaan henkeäsalpaava ja sen urkufasadi ainutlaatuisen kiehtova.

Honkanen on utelias ja innokas kokeilemaan uutta mutta ymmärtää myös perinteen arvon.

– Kaupungin vanhojen rakennusten pitää täyttyä monenlaisella uudella: kiinnostavalla, kokeilevalla ja ajatuksia herättävällä. Samalla kuitenkin erityisesti kirkot ovat pysyviä, tuttuja ja turvallisia, joten niissä pitää asua myös muuttumattomuus, rauha ja lämpö.

Honkasen sävellyskonsertti on Kalevankirkossa lauantaina 11.2. kello 18. Konsertissa kuullaan  Honkasen erityisesti messuihin säveltämää kuoro- ja urkumusiikkia. Konsertissa esiintyy myös helsinkiläinen Mikaelinkuoro, jota Honkanen on menestyksekkäästi johtanut 25 vuotta. Konserttiin on vapaa pääsy.