”Taistelut ja kyyneleet unohtuvat, kun löytyy yksi Jeesukseen uskova” – 40 vuotta arabiankielistä medialähetystyötä

 
Ihmispaljous basaarin kujalla Marokossa.

Medialähetys Sanansaattajien tekemä ja tukema arabiankielinen mediatyö on 40 vuoden aikana laajentunut radiosta televisioon, nettiin ja someen. Marja-Liisa ja David Ezzine ovat olleet mukana lähes alusta asti. Kuva marokkolaisesta basaarista: Unsplash.

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) on tehnyt arabiankielistä mediatyötä jo 40 vuotta. Sansan pitkäaikaiset lähetystyöntekijät, nykyiset seniorityöntekijät Marja-Liisa ja David Ezzine ovat olleet mukana lähes alusta asti.

Ezzinet saavat edelleen viestejä ihmisiltä, jotka ovat seuranneet Davidia radiosta satelliittitelevisioon.

– Taistelut ja kyyneleet unohtuvat, kun löytyy yksi Jeesuksen armotyön omakseen uskova.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Kun Marja-Liisa ja David Ezzine aloittivat Sansan lähetystyöntekijöinä Etelä-Ranskassa Marseillessa vuonna 1982, lähetti Trans World Radio (TWR) hengellisiä arabiankielisiä ohjelmia Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. Marokkolaissyntyinen David osallistui Valosta valoon -ohjelmasarjan tuottamiseen. Palautetta tuli paljon.

Kuuntelijoille järjestettiin arabian- ja ranskankielisiä raamattukursseja. Marja-Liisa tarkisti ja korjasi ranskankielisiä kirjekursseja ja kirjekuoria kirjoittaessaan rukoili jokaisen vastaanottajan puolesta.

– Kirjekuoret piti kirjoittaa käsin, koska Pohjois-Afrikan postilaitos avasi kirjoituskoneella kirjoitettuja kirjeitä hyvin ahkerasti. Hengellistä materiaalia ei viety perille.

Kuuntelijatapaamisia ja salaisia raamattuleirejä

Ohjelmien kuuntelijoita käytiin tapaamassa Marokossa, Algeriassa ja Tunisiassa. Heille järjestettiin raamattukurssien lisäksi salaisia raamattuleirejä sekä musiikkileirejä, joiden kautta syntyi omaa kristillistä musiikkia Pohjois-Afrikkaan.

Aika Radioraamattukoulussa (The Radio School of the Bible) oli myös rankkaa. Marja-Liisalle oli vaikea sopeutua vanhoilliseen amerikkalaiseen johtamistapaan. Iloa työhön antoivat kristityt ystävät Pohjois-Afrikassa.

– On ihanaa nähdä tänä päivänä entisiä kontaktejamme tärkeissä tehtävissä Herran työssä niin Pohjois-Afrikassa, Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

SAT-7:n kanavien työ vaikuttaa laajasti

Vuosituhannen vaihtuessa Sansa alkoi tukea kristillisen satelliittitelevisioyhtiö SAT-7:n työtä. Jopa 500 miljoonalla Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on mahdollisuus katsoa SAT-7 Arabic ja SAT-7 Kids -kanavien kristillisiä ohjelmia. Lähi-idässä satelliittitelevisio on käytetyin media, mutta varsinkin nuori sukupolvi seuraa ohjelmia yhä enemmän sosiaalisen median alustojen kautta älypuhelimilla.

SAT-7 Arabicilla on tärkeä merkitys myös monien yhteiskunnallisten ongelmien, kuten vammaisten ja naisten aseman, esillä pitämisessä. SAT-7 Kids -kanavalla puolestaan näkyy lastenohjelmien lisäksi koulu-tv-ohjelmat, jotka on suunnattu lapsille, jotka eivät pääse kouluun.

Palautetta tulee vuosikymmenien jälkeen

2000-luvulla tv-ohjelmien tekemiseen siirtynyt David Ezzine jatkaa edelleen kotikirkko-ohjelman tuottamista Pohjois-Afrikkaan. Korona peruutti syksyllä kuvaukset. Kuvausten helpottamiseksi haussa ovat nyt sekä uusi studio mahdollisesti Suomesta että pohjoisafrikkalainen tiimi.

Ezzinet ovat tehneet eläkkeellä myös maahanmuuttajatyötä. Monet ovat löytäneet uskon Jeesukseen.

Vuosikymmenien työ on tuottanut lähettien iloksi paljon hedelmää.

– Saamme edelleen viestejä ihmisiltä, jotka ovat seuranneet Davidia radiosta satelliittitelevisioon. Taistelut ja kyyneleet unohtuvat, kun löytyy yksi Jeesuksen armotyön omakseen uskova, Marja-Liisa sanoo.

Toivoa kaltoinkohdelluille naisille

Oma tärkeä osansa arabiankielistä radiotyötä ovat olleet TWR:n Toivoa naisille -radio-ohjelmat, jotka ovat välittäneet pelastuksen ja toivon sanomaa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa eläville naisille vuodesta 2012. Sansa on tukenut arabiankielistä Toivoa naisille -työntekijää vuodesta 2019.

Monissa muslimimaissa naiset ovat toisen luokan kansalaisia ja joutuvat kokemaan huonoa kohtelua. Toivoa naisille -ohjelmissa kristitty arabinainen kertoo heille Jeesuksesta ja heidän ihmisarvostaan, ja naiset voivat esittää kysymyksiä ja jättää rukouspyyntöjä anonyymisti.

Ohjelmat kuuluvat Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa noin 350 miljoonalle arabille, ja niitä kuunnellaankin paljon. Pelkästään Facebookissa yhdellä Toivoa naisille -ohjelmalla on 25 000–85 000 kuuntelijaa.

TWR tuottaa myös seksuaalisen hyväksikäytön uhreille tehtyä Kätketyt aarteet -ohjelmasarjaa, jota käytetään työvälineenä pakkoprostituution parissa tehtävässä työssä.

– Rukous- ja taloudellinen tuki on ollut avain siihen, että ohjelmat on voitu tuottaa usealla kielellä, kiittää Toivoa naisille -työn Euroopan, Pohjois-Afrikan, Lähi-idän ja Keski-Aasian aluekoordinaattorina vuoden 2020 loppuun toiminut Eeva Vähäsarja työn tukijoita.

Elina Uusikylä

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa