Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Taaborinvuorella messutaan sunnuntaina Aleksis Kiven tapaan

 

Kivi-juhlilla esitetään tänä kesänä Kihlaus sekä Yö ja päivä -näytelmät. Viimeiset esitykset ovat tiistaina 22.8. Kuva: Christian Pirskanen.

Perinnejumalanpalveluksella juhlistetaan Suomi 100 -juhlavuotta ja reformaation 500-vuotista historiaa. Jumalanpalveluksen jälkeen kirjailija Aleksis Kiven synnyinmaisemissa esitetään Kivi-juhlien lyhytnäytelmät Kihlaus sekä Yö ja päivä.

Kirjailija Aleksis Kivi nimesi Raamatun mukaan Taaborinvuoreksi synnyinkotinsa lähellä, Nurmijärven Palojoen kylässä sijaitsevan mäen, joka oli hänen lapsuutensa leikkipaikka. Taaborinvuoresta tehtiin museoalue 1970- ja 1980-lukujen taitteessa, jolloin sinne siirrettiin rakennuksia eri puolilta Nurmijärveä. Siellä on vuosien kuluessa järjestetty Kivi-juhlien näytelmiä, konsertteja ja monia muita tilaisuuksia. Sunnuntaina 20.8. Aleksis Kiven maisemissa toteutetaan ulkoilmajumalanpalvelus.

Jumalanpalvelus noudattaa vuoden 1886 kirkkokäsikirjan kaavaa

Nurmijärven seurakunnan tiedottaja Piia Ahtee kertoo, että Taaborinvuorella on järjestetty joka kesä joko sanajumalanpalvelus tai kansanlaulukirkko jo vuodesta 1996 alkaen. Seurakunta toteuttaa tänäkin vuonna tilaisuuden yhteistyössä Nurmijärven Kivi-juhlat ry:n kanssa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Idea yhteistyöstä sai aikanaan alkunsa keskusteluista Kivi-juhlien ja seurakunnan työntekijöiden välillä. Mietimme, miten voisimme tukea toistemme työtä. Alunperin kantavina voimina olivat muun muassa pastorit Jukka Iso-Herttua ja Pirkko Vatanen. Toki ideassa on myös kulttuurihistorialliset juurensa: kerrotaanhan Aleksis Kiven leikkineen Taaborinvuorella ja saarnanneen siellä kuvitteellisena pappina. Yhteistyöllä Kivi-juhlien kanssa seurakunta haluaa tuoda oman panoksensa kunnan kulttuurielämään.

Ahteen mukaan työnjako jumalanpalveluksen järjestelyissä on se, että Kivi-juhlat tarjoaa puitteet tilaisuudelle: katsomon, äänentoiston ja parkkialueen. Lisäksi Kivi-juhlien näyttelijät toimivat ristinkantajana ja tekstinlukijoina. Seurakunta puolestaan hoitaa tapahtumasta tiedottamisen, järjestää bussikyydit paikanpäälle, tuo tarvittavat sakraaliesineet ja alttarin sekä järjestää papin ja kanttorin paikalle. Tilaisuuden lopuksi seurakunta tarjoaa kirkkokahvit. Jumalanpalveluksen musiikista vastaavat tänä vuonna Nurmijärven Pelimannit.

Yö ja päivä -näytelmä ensimmäistä kertaa mukana Kivi-juhlilla

Kuluvana vuonna Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ja reformaation merkkivuoden lisäksi Kivi-juhlat juhlivat 65-vuotista taivaltaan. Juhlien ohjelmistossa on jo aiemmin Taaborinvuorella nähdyn Kihlauksen lisäksi 30.6. kantaesityksensä saanut Yö ja päivä -pienoisnäytelmä. Molemmat näytelmät on ohjannut taiteilijaprofessori Atro Kahiluoto. Musiikin Kiven runoihin on säveltänyt Jarmo Romppanen. Jumalanpalveluksen jälkeen esitetään nämä Kiven kehutut rakkausnäytelmät, jotka sisältävät rakkauden tapaan sekä komediaa että suurta draamaa. ”Rakkausjuhlaa” pääsee seuraamaan katetusta katsomosta.

– Taaborille kannattaa sunnuntaina lähteä, mikäli haluaa olla mukana avoimen taivaan alla järjestettävässä perinnejumalanpalveluksessa paikassa, joka on erottamaton osa Suomen kulttuurihistoriaa – maisemassa, joka on ehkä suomalaisinta Suomea Palojoen peltojen keskellä, havumetsän huminoidessa ympärillä. Jumalanpalveluksen jälkeen on mahdollisuus nähdä tämän vuoden Kivi-juhlien näytelmät, joten saahan siinä ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla pyhäpäivän kunniaksi, Piia Ahtee summaa.

Kivi-juhlat on Suomen vanhin harrastaja- ja talkoovoimin toteutettu kesätapahtuma. Se on järjestetty vuodesta 1953 alkaen. Ohjelmistossa on ollut Kiven tuotantoa lukuisina sovituksina, muun muassa Seitsemän veljestä, Nummisuutarit, Kihlaus, Vuoripeikot, Olviretki ja Lea.