Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Suomigospelin legenda Pro Fide juhlii kirjan ja konsertin voimin

 

ProFiden nykykokoonpanoon kuuluvat: Ossi Mäki-Reini (oik.), Petri Repo, Markus Ikonen, Jarkko Ikonen ja Tuomo Komonen. Kuva: Aamos Ruha

Pro Fiden juhlavuoden tahti hengästyttää. Kiireinen keikkavuosi huipentuu 4.12. Helsingissä, Savoy-teatterissa järjestettävään juhlakonserttiin, jossa julkaistaan myös kirja viisikymmentä vuotta Suomea kiertäneen yhtyeen matkasta.

Puolen vuosisadan merkkipaalua juhlivan Pro Fiden juhlakonsertti on aikamatka suomigospelin eri vaiheisiin.  Voi sanoa, että suomalaisen gospelmusiikin historiasta ja sen monista muodoista on mahdotonta puhua nostamatta esille Pro Fide -yhtyeen musiikkia eri vuosikymmenten ajalta. Yhtye on useita kertoja herättänyt huomiota myös gospelpiirien ulkopuolella.

 

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Progesta bluesiin ja melodiseen rockiin04122016-pro-fide-50v-savoy_painokuva_pysty2_by-pro-fide-aamos-ruha-seppo-j-j-sirkka-petri-takala

 

Nuorten miesten bändi aloitti 1960-luvulla kitaravetoisella rautalankamusiikilla, josta siirryttiin progressiiviseen rockiin, sittemmin bluesrock oli vahva trendi ja nykybändi kuvaa musiikkinsa olevan popahtavaa melodista rockia progevaikutteilla.

 

–    Nykyinen Pro Fide soittaa helposti lähestyttävää musiikkia, jossa on hyvät melodiat ja mielestäni myös sanoitusten taso on entisestään noussut, kuvaa Suomen Raamattuopiston musalinjan vetäjä ja lauluntekijä Mikko Nikula.

 

Raamattuopisto on ollut bändin vahva taustavoima jo 1960-luvun lopulta lähtien. Vaikka alkuvaiheissa kitarabändin soveliaisuutta epäiltiinkin, niin konserteissa uskoon tulleet nuoret saivat epäilijät hiljaiseksi.

 

–    Halu kertoa hyvää sanomaa nuorille musiikin keinoin on se syy, miksi Pro Fiden tarina on jatkunut näin kauan. Se on aina ollut evankelioimiseen keskittyvä bändi, kiteyttää yhtyeen nykyinen kitaristi Markus Ikonen.

 

Värikäs historia

 

Konsertin kynnyksellä julkaistaan myös Pro Fide -kirja, joka sisältää paljon ainutlaatuista ja aiemmin julkaisematonta kuvamateriaalia. Myös teksti tempaa lukijan mukaansa.

 

Asiansa tuntevat tekijät ovatkin uhranneet paljon aikaa kirjan työstämiseen. Kirjan tekijät, Tiina Karlsson ja Markus Ikonen myöntävät, että projekti kasvoi paljon alkuperäistä ajatusta suuremmaksi. Ensin suunniteltiin vain nettiin tulevaa pientä historiikkiä, koska etenkin bändin alkuvuosista oli jo kirjoitettu paljon, aina yliopistollisia tutkimuksia myöten.

 

–   Mitä enemmän luin aiempia kirjoituksia, ja mitä enemmän Markus digitalisoi vanhoja ennen julkaisemattomia kuvia, sitä vahvemmin meille molemmille tuli olo, että tätä ei voi nyt jättää puolitiehen. Siksi lopputuloksena on kirja, joka sisältää ainutlaatuisia tarinoita Pro Fiden matkan varrelta, Tiina Karlsson kertoo.

ProFiden kokoonpano vuonna 1966.
ProFiden kokoonpano vuonna 1966.

50 vuoteen mahtuu paljon tarinoita, myös kriisejä ja ristiriitoja. Kosketuspintaa keikkaelämän vaihteleviin tunnelmiin saa, kun lukee soittajien ja kuulijoiden omia tarinoita tien päältä sekä monenlaisia pohdintoja bändin vaikutuksesta omaan elämään.

 

–  Alusta asti oli selvää, että haluamme kertoa bändin tarinan elämänmakuisesti ja kaikkia siinä mukana olleita soittajia kunnioittaen, Tiina Karlsson kertoo.

 

Perussanoman kustantama Pro Fide -kirja tulee myyntiin sunnuntain konsertissa. Konsertissa nykykokoonpanon kanssa lavalle nousevat muun muassa  Matti Vanhanen, Jouko Kantola ja Jukka Leppilampi. Uusia biisejä ja vanhojen laulujen uudelleensovituksia juhlakonserttiin on poimittu myös tänä vuonna ilmestyneeltä Sattumaa?-levyltä.

Teksti Maarit Avellan