Suomi kisaa tällä viikolla kahdella ohjelmalla Berliinissä, uskonnollisten tv- ja verkko-ohjelmien festivaalilla

 

Juha Rajamäki (oik.) jututti vuonna 2015 Klaus Häröä, Luterilaisen kulttuurin säätiön tunnustuspalkinnon saajaa. Kuva: Juho Ruohola, Kirkon kuvapankki

Viimeksi festivaali järjestettiin viisi vuotta sitten Pariisissa, jossa ohjelmapäällikkö Kimmo Saares Kirkon viestinnästä pokkasi palkinnon TV1:ssä esitetystä Pisara-ohjelmasta.

Hallituksen varapuheenjohtaja Juha Rajamäki Kirkon mediasäätiöstä matkaa kuluvalla viikolla Berliiniin. Kohteena on hänelle tuttu tapahtuma, joka on ainutlaatuinen Euroopassa, ehkäpä koko maailmassakin. Ensi kertaa Rajamäki oli ko. festivaalin osallistujana 1980-luvulla.

– Neljän päivän ajan esitellään ja palkitaan parhaita Euroopassa tehtyjä televisio- ja verkko-ohjelmia, jotka ilmaisevat ja tutkivat uskontoon, vakaumukseen ja etiikkaan liittyviä arvoja.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Samalla festivaali on kohtaamispaikka ihmisille, jotka ovat tämän ohjelmatyypin edustajina kuin yksinäisiä ratsastajia, hän naurahtaa.

Vuosien saatossa useampiakin suomalaisia ohjelmia on palkittu nyt 20. kertaa järjestettävällä, kansainvälisellä festivaalilla, jonka taustavoimia ovat katolisen viestinnän järjestö SIGNIS ja protestanttinen vastaava organisaatio WACC.

Juha Rajamäki on koulutukseltaan teologi ja pappi, joka on työskennellyt pääosan työelämästään kirkollisen viestinnän parissa toimittajana, tv-ohjaajana, toimituspäällikkönä ja apulaisjohtajana.

Hän oli perustamassa Kirkon mediasäätiötä ja toimi sen asiamiehenä 16 vuotta. Lisäksi hän on ollut kansainvälisen ekumeenisen viestintäjärjestön WACC Europen hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana sekä useiden eurooppalaisten uskonnollisten tv-ohjelmien festivaalien valmistelutyöryhmissä.

– Festivaali, jota Berliinissä nyt vietetään, piti alun perin järjestää Helsingissä vuonna 2020, mutta sitten tulivat korona-ajat ja muitakin mutkia matkaan, Rajamäki kertoo.

Saksassa tapahtuman teema on Belief on Screen.

Festivaalin omilla verkkosivuilla kuvaillaan, että aika on kiinnostava uskomuksiin, uskontoihin, arvoihin ja identiteettiin liittyvine kysymyksineen, sillä ne asettavat haasteita eurooppalaisille yhteiskunnille, jotka ovat monella tapaa entistä polarisoituneempia.

Rajamäki kertoo, että tekijät ympäri Eurooppaa lähettävät ohjelmiaan ehdolle festivaaliin ja eri kilpailusarjoihin. Komitea tekee valinnan, mitkä produktiot pääsevät mukaan ja valkokankaalle.

Festivaalin etukäteen julkaistu aikataulu paljastaa, että Suomesta olisi mukana kaksi ohjelmaa: perjantaina 29.9. esitettävä Taivaallista menoa ja lauantaina 30.9. esitettävä jumalanpalvelus Tampereen Ikurista, jääveistosten keskeltä.