Suomessa lauletaan vanhimman virsikirjan virsiä

 

Kuninkaantien muusikot esitti vanhoja virsiä lauantai-illan ehtoollisella Turun tuomiokirkossa 14.10.2023. Kuva: Kari Laaksonen

Ensimmäisen protestanttisen virsikirjan ilmestymisestä on kulunut 500 vuotta. Siinä oli vain kahdeksan virttä, joihin ammattimuusikoista koostuva barokkiorkesteri ja kuoro, Kuninkaantien muusikot, ovat perehtyneet.

Protestanttisen virsikirjan historia on vahvasti sidoksissa Martti Lutheriin, joka Wartburgin linnassa käänsi vuosina 1521–1522 Uutta testamenttia kreikasta saksaksi.

Lutherin ansiosta saksalaisten oli mahdollista kuulla Jumalan sanaa ymmärrettävällä kielellä.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Vuonna 1523 Luther kirjoitti Formula missae -julkaisuunsa näkemyksensä siitä, että Jumalan sanan pitäisi asua kansan keskuudessa myös laulettuna.

Toive toteutui nopeasti, kun kirjanpainaja Jobst Gutknecht ryhtyi Nürnbergissä toimeen.

Hän kokosi vuoden 1523 lopulla yhteen joitakin jo aiemmin yksittäispainatteina ilmestyneitä ja Wittenbergissä laulettuja virsiä.

Vuoden 1524 alussa Gutknecht julkaisi ensimmäisen evankelisen virsikirjan, jonka kansilehdellä sisältöä luonnehdittiin näin: ”Muutamia kristillisiä lauluja, ylistysvirsiä ja psalmeja Jumalan pyhän sanan mukaisesti – – kirkossa laulettavaksi, niin kuin jo Wittenbergissä on jossakin määrin takana.”

Kahdeksasta virrestä neljä oli Lutherilta, kolme Paul Speratukselta ja yksi todennäköisesti Justus Jonakselta, Lutherin työtovereilta.

Tuosta vanhasta kahdeksan virren kirjasta suomalaisessa nykyvirsikirjassa on neljä – virret numeroilla 187, 261, 262 ja 267.

Kuninkaantien muusikoille Lutherin perintö on ollut tärkeä tuttavuus viime vuosien ajan.

Se kirjoitti ensimmäisenä suomalaisena kulttuuritoimijana Luther 2017 -juhlavuoden lisenssisopimuksen.

Reformaatio 500 -merkkivuonna Kuninkaantien muusikoilta kuultiin maailmanhistorian varhaisimmat kokonaan säilyneet Matteus-passiot.

Lokakuussa 2023 Kuninkaantien muusikot esitti Turun tuomiokirkossa vanhan virsikirjan kahdeksan virttä suomen kielellä kunnioittaakseen reformaation virsitraditiota ja sen merkitystä myös suomalaisen virsilaulun näkökulmasta.

– Paikalla oli kolmisensataa kuulijaa, kertoo Kuninkaantien muusikoiden apulaisintendentti Maria Hjerpe.

Lähde: Kuninkaantien muusikoiden käsiohjelma Turun tuomiokirkon iltaehtoollisella 14.10.2023