Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Suomen YMCA perustaa nuorten rauhanpalkinnon

 

Suomen YMCA mahdollisti suomalaisille nuorille vierailun Libanoniin. Yhdessä Libanonin YMCA:n vapaaehtoisten kanssa suomalaiset järjestivät toiminnallista ohjelmaa libanonilaisille ja syyrialaisille lapsille ja nuorille. YMCA toimii rauhan asialla sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Kuva: Suomen YMCA

Suomen ensimmäistä nuorten rauhanviikkoa vietetään ensi viikolla. Maailman suurin nuorisojärjestö YMCA lanseeraa Suomessa Nuorten rauhanpalkinnon tunnustuksena Suomen nuorille rauhantekijöille.

Uuden rauhanpalkinnon suojelijana toimii EU-komissaari Jutta Urpilainen. Suomi on ollut näkyvässä roolissa nuoria, rauhaa ja turvallisuutta koskevissa keskusteluissa. YK:n turvallisuusneuvoston joulukuussa 2015 hyväksymä päätöslauselma 2250 – Nuoret, rauha & turvallisuus on saanut alkunsa suomalaisen järjestökentän toimesta. Suomi on ensimmäisenä maana maailmassa aloittanut päätöslauselman kansallisen toimeenpano-ohjelman valmistelun. Ja vietämme myös ensimmäistä nuorten rauhanviikkoa syyskuun kolmannella viikolla, joka huipentuu kansainväliseen rauhanpäivään lauantaina 21.9.

–Suomea pidetään rauhanrakennuksen mallimaana. Rauhaa ei rakenneta kuitenkaan vain sotien keskellä vaan myös joka päivä arjessa. YMCA on aktiivinen toimija nuorten keskuudessa. Rauhanpalkinnon kautta haluamme tuoda esille nuoria rauhantekijöitä, heidän pieniä ja suuria rauhantekojaan, Suomen YMCA:n liiton pääsihteeri Juha Virtanen kertoo.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Nuoret rakentavat rauhaa

Suomen YMCA on osa maailman suurinta nuorisojärjestöä. YMCA toimii aktiivisesti rauhan asialla ja lanseeraa nyt Suomen ensimmäisen Nuorten rauhanpalkinnon. Palkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan tukenut rauhaa. Rauhantyö voi tarkoittaa yhtä lailla erilaisten ristiriitojen ratkomista, suvaitsevaisuuden lisäämistä, vaikuttamistyötä kuin arkista sopua edistäviä tekoja.

–Ymmärrämme rauhan laajassa merkityksessä. Se voi olla pieniä tai suuria tekoja arjessa, koulussa, kodeissa, maailmalla tai mediassa. Rauhantekoja voivat olla erimerkiksi vapaaehtoistyö, syrjinnän ja yksinäisyyden vähentäminen, yhteisöllisyyden vahvistaminen, eri ryhmien väliseen vuoropuheluun osallistuminen tai turvallisten tilojen luominen, Suomen YMCA:n liiton pääsihteeri Juha Virtanen tiivistää.

Ilmianna nuori rauhantekijä

Nuorten rauhanpalkinnon saajan tulee olla 29-vuotias tai nuorempi henkilö tai nuorten parissa toimiva yhteisö. Palkinnon arvo on 2000€. Palkinnonsaajaa voi ehdottaa lomakkeen kautta 31.10.2019 saakka osoitteessa: ymca.fi/rauhanpalkinto.

Valinnan tekee raati, joka edustaa palkinnon näkökulmasta keskeisiä tahoja, kuten nuoriso- tai rauhanjärjestöjä. Raadissa ovat mukana Allianssi, YK-nuoret, Changemaker-verkosto, Nuori Kirkko, Kynnys sekä Suomen YMCA:n liitto. Nuorten rauhanpalkinto jaetaan Suomen YMCA:n sekä Helsingin NMKY:n yhteisessä 130-vuotisjuhlassa ja Hanno Möttölä -rahaston hyväntekeväisyysgaalassa 15.11.2019 Helsingin NMKY:n juhlasalissa Helsingissä.