Suomen uskontojohtajilta julkilausuma väkivaltaa ja vihapuhetta vastaan

 

Kuva: Tiinamariia Heimari

Suomen uskontojohtajat antoivat 26.3.2019 julkilausuman, jossa he tuomitsevat maailmalla eri uskontojen edustajiin kohdistuneet väkivallanteot.

Uskontojohtajat tuomitsevat myös vihapuheen, jota harjoitetaan uskonnon tai ideologian nimissä. Julkilausumassa korostetaan, että kaikkien ihmisten ihmisarvoa tulee kunnioittaa.

– Me allekirjoittaneet olemme seuranneet järkyttyneinä ja surullisina eri uskontojen edustajiin maailmalla kohdistuneita väkivallantekoja. Myös Suomessa ihmiset ovat joutuneet kärsimään häirinnästä ja vahingonteosta uskontonsa vuoksi, uskontojohtajat kirjoittavat.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Julkilausumassa todetaan, että  lähimmäisenrakkauden vaatimus sisältyy kaikkien edustettujen uskontojen opetuksiin. Uskonnonjohtajat kehottavat kohtelemaan muita ihmisiä niin kuin haluamme itseämme kohdeltavan.

– Vetoamme kaikkien ihmisten oikeudentuntoon ja lähimmäisenrakkauteen, jotta sanoutuisimme irti niin fyysisestä, seksuaalisesta kuin henkisestäkin väkivallasta sekä omaisuuden turmelemisesta, ja kunnioittaisimme kaikkien ihmisten yhtäläistä ja loukkaamatonta ihmisarvoa.

Uskontojohtajat tuomitsevat uskonnolliset vainot Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Euroopassa ja kaikkialla maailmassa.

–  Uskontojen sanoma on rauhan, ei väkivallan sanoma. Kehotamme kaikkia yhteisöjemme jäseniä muistamaan rukouksissa niitä, jotka ovat joutuneet väkivallan uhreiksi tai parhaillaan surevat menetettyjä rakkaitaan niin Uudessa Seelannissa kuin Hollannissakin ja muualla maailmassa.

Julkilausuman on allekirjoittanut seitsemän uskontojohtajaa. He ovat Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, katolisen kirkon piispa Suomessa Teemu Sippo SCJ, Suomen Islam-seurakunnan puheenjohtaja Gölten Bedretdin, Suomen Islamilainen Neuvosto ry:n puhemies Anas Hajjar ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Auvinen.