Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Suomen lähetysneuvoston delegaatti Arushan maailmanlähetyskonferenssista: Evankeliumin valo kutsuu opetuslapseuteen

 

Maailmanlähetyskonferenssiin Tansanian Arushassa osallistuu yli 1000 ihmistä eri puolilta maailmaa.

Kirkkojen maailmanneuvoston Tansaniassa pidettävän maailmanlähetyskonferenssin toisen päivän teemana oli evankeliointi ja opetuslapseksi kutsuminen. Aihetta käsittelivät useat eri kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen edustajat.

Kirkkojen maailmanneuvoston Arushassa Tansaniassa järjestämän maailmanlähetyskonferenssin toisena päivänä teemana oli evankeliointi ja opetuslapseksi kutsuminen. Aihetta käsittelivät kymmenien eri kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen edustajat. Eri puolilta maailmaa kuultiin välähdyksiä siitä, kuinka opetuslapseutta voidaan elää todeksi erilaisissa konteksteissa.

Konferenssin hartauselämä tukee hienolla tavalla käsiteltyjä teemoja. Raamattutyöskentely ja huolella valmistellut rukoushetket osoittavat sen, että spiritualiteetti on keskeinen osa kristittyjen yhteisissä kokoontumissa. Hartauksien menetelmät rakentavat yhteyttä osallistujien kesken. Hartaudet toimitetaan konferenssisalin keskelle rakennetulta alttarilta.

Kansanlähetyksen Japanin lähetti Daniel Nummela on konferenssissa Suomen ev.lut. kirkon GETI-edustajana (Global Ecumenical Theolocigal Institute).

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.
– Pidin siitä, kun päivän raamattuopetuksessa korostettiin sitä, että yhteys Kristukseen tekee meistä aitoja opetuslapsia, Daniel kertoi toisen konferenssipäivän annista.

 

Opetuksen jälkeen käydyissä pienryhmäkeskusteluissa kiinalaiset ja korealaiset kuvasivat, kuinka tämän päivän kristityillä heidän maissaan on paljon haasteita. Esimerkiksi kristittynä eläminen voi rajoittua pelkästään sunnuntain jumalanpalvelukseen.

Ryhmien pohdinnoissa sivuttiin myös sitä, millaisia seurauksia Kristus-keskeisyydellä on opetuslapseudelle. Saksalainen osanottaja kuvasi kuinka yksilökeskeisen kulttuurin keskellä opetuslapseus muistuttaa meitä siitä, että olemme yhdessä vahvempia kuin yksin. Myös afrikkalaisten näkemyksissä yhteisöllisyyden voima nousi selkeästi esille.

Konferenssin osallistujat ryhmäkuvassa.

Korealainen osanottaja kertoi puolestaan siitä, kuinka teknologia tarjoaa nykyään tavoittavan välineen. Se kuitenkin tukee kristityn elämää vain silloin kun sitä käytetään. Daniel totesi, että jokaisella on ikään kuin Raamattu taskussa, sillä älypuhelimellä pääsee lukemaan sitä.

Myös jamaikalainen koki, että informaatioteknologia mahdollistaa helpon ja tehokkaan pääsyn kristillisiin aiheisiin. Oleellista kuitenkin on se, että käytämme digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi.

 

Opetuslapseutta voivat osallistujien mielestä uhata maallistuminen, maahanmuuttajat ja epävakaat poliittiset olosuhteet. Yhtä mieltä oltiin siitä, että opetuslapsi on Jeesuksen seuraaja ja hän toteuttaa elämässä Jeesuksen esimerkkiä.

Konferenssissa esiteltävä suomalainen Domini Life -applikaatio vahvistaa tuoreella ja luovalla tavalla opetuslapseutta.

Kirkkojen maailmanneuvoston järjestämä maailmanlähetyskonferenssi pidetään Arushassa Tansaniassa 8.–13.3.2018. Konferenssissa pohditaan, miten kristillinen sanoma voi uudistaa ihmisiä ja kansoja nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Teksti: Mervi Viuhko, Suomen lähetysneuvoston Arushan maailmanlähetyskonferenssin delegaatti ja Medialähetysjärjestö Sanansaattajien verkostotoiminnan johtaja