Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Suomen Ekumeeniselta Neuvostolta julkilausuma kasteen puolesta

 

Kuvituskuva: Kirkon kuvapankki / Kirkkohallitus

Kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen yhteistyöelin Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on huolissaan kasteen asemasta. Perjantaina 10.1. julkaisemallaan julkilausumalla SEN haluaa avata keskustelua kasteesta.

Kasteiden määrä on Väestörekisterikeskuksen ja Kirkon tutkimuskeskuksen tilastojen mukaan vähentynyt Suomessa nopeasti. Vuosituhannen vaihteessa yhdeksän vauvaa kymmenestä kastettiin. Kymmenen vuotta sitten määrä oli 80 prosenttia. Vuonna 2018 kastettiin enää hieman alle 65 prosenttia kaikista Suomessa syntyneistä.

”Ymmärrys kasteen merkityksestä on yksipuolistunut ja ohentunut samalla, kun yhteiskunnalliset ja uskonnolliset tavat ovat muuttuneet ja kasteet vähentyneet”, toteaa Suomen Ekumenisen Neuvoston  pääsihteeri Mari-Anna Auvinen.

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

”Huoli koskee myös sitä, että tämän kehityksen myötä kasteen ilo ja lahja itsessään jäävät taka-alalle tämän ajan keskusteluissa. Kirkot iloitsevat kasteen lahjasta. Sen sisältö on houkutteleva!”, Mari-Anna Auvinen toteaa.

Auvinen kertoo, että SENin julkilausuma kasteesta on samalla kutsu kristityille voittaa kirkkojen välinen hajaannus ja tuoda niiden keskinäinen yhteys näkyvällä tavalla julki.

”Vaikka kirkkojen käsitykset kastamisen tavoista eroavat, kasteen sisältö ja merkitys yhdistävät”, julkilausuman saatesanoissa todetaan.

Kirkon viestintä