Suomalaisten aloittama Jippii-työ laajeni Georgiaan

 

Georgiassa levytettiin Jippii-lauluja paikallisin voimin viime marraskuussa. Kuva: Hanna Vuorinen

Ennen Jippii-lastenlaululevyä georgian kielellä ei juuri ollut julkaistu hengellistä lastenmusiikkia. Georgiankielinen levy on 35:s Jippii-äänite. Se syntyi georgialaisten, itävaltalaisten ja suomalaisten yhteistyöllä.

Jippii-työn piirissä on nyt jo noin sata lapsikuoroa kahdeksassa eri maassa.

Suomalaisten Georgiassa aloittama, vauhdilla edennyt Jippii-projekti huipentui marraskuun lopussa, jolloin Georgian pääkaupungin Tbilisin helluntaiseurakunnan lapsikuoro levytti georgiaksi käännettyjä lauluja.

Kuoro liittyi näin suureen kuoroperheeseen, johon kuuluu yhteensä noin sata lapsikuoroa Suomessa, Venäjällä, Virossa, Liettuassa, Albaniassa, Japanissa, Intiassa ja Nepalissa. Georgiankielinen levy on 35:s Jippii-äänite ja tiettävästi ensimmäinen korkealaatuinen hengellinen lastenlevy Georgiassa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Tässä projektissa on ollut sellainen olo, että me emme ole olleet tekemässä mitään itävaltalaisten tai suomalaisten ehdoilla vaan georgialaiset ovat ottaneet projektin omakseen ja tehneet siitä omannäköisensä, Itävallassa toimiva Helsingin Saalem-seurakunnan lähetystyöntekijä Hanna Vuorinen iloitsee.

– Levyn äänitykset sujuivat ongelmitta suomalaisen äänialan ammattilaisen Henrik Sirelän johdolla.

Lasten hengellisille lauluille suuri tarve

Jippii-projekti Georgiassa sai alkunsa, kun Hanna Vuorinen tutustui Tbilisin helluntaiseurakunnan musiikkikoordinaattoriin ja matkusti vuonna 2013 itävaltalaisen muusikkojoukon kanssa Georgiaan.

– Itävaltalaiset kristityt muusikot ovat jo kymmenkunta vuotta tukeneet musiikkityötä Georgiassa. He ovat kouluttaneet ja rohkaisseet paikallisia musiikkiväkeä sekä avustaneet tarvittavan tekniikan ja instrumenttien hankinnassa. Uskovat Itävallassa ovat uhrivaroin mahdollistaneet tämän työn, Vuorinen taustoittaa.

– Musiikki on tärkeä osa maan kulttuuria, ja se on myös loistava evankelioinnin väline. Jo ensimmäisellä matkalla mietin Jippii-projektin toteuttamista seurakunnan lapsikuoron kanssa, Vuorinen kertoo.

Keväällä 2014 Vuorinen matkustikin uudestaan Georgiaan mukanaan Itävallan valtakunnallisen lapsityötiimin jäsen Ria Adams sekä Jippiimission koordinaattori Merja Hakala. Matkalaiset viettivät aikaa lapsikuoron kanssa, kouluttivat lapsityöntekijöitä ja suunnittelivat Jippii-projektia.

– Kiersimme lapsikuoron mukana eri paikoissa ja huomasimme, että georgian kielellä ei ole kovin paljon hengellisiä lastenlauluja, Hakala kertaa projektin alkuvaiheita.

Itävaltalaisten lähetyshanke

Jos georgialaiset ovat olleet Jippii-projektista innoissaan, niin myös Itävallassa asia on sytyttänyt. Itävallan helluntailiikkeen valtakunnallinen lapsityötiimi huomasi projektissa loistavan mahdollisuuden innostaa itävaltalaislapsia lähetystyöhön.

– Päätimme hankkia projektiin tarvittavat varat Itävallasta. Olemme myös työstäneet lähetysaiheista materiaalia seurakuntien lapsityöhön ja rukoilleet lasten kanssa projektin puolesta. Tulevaisuudessa haluaisimme viedä lapsia lähetysmatkalle Georgiaan, Vuorinen visioi.