Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Suomalainen messu Helsingin Senaatintorille

 

Suomalainen messu esitettiin loppuunmyydyssä Tampere-talossa maaliskuussa. Kuva: Jukka Hellström

Suomi 100-vuoden merkeissä Helsingin juhlaviikolla 26. elokuuta Senaatintorilla esitetään Lasse Heikkilän säveltämä erityisproduktio, Suomalainen messu. Kuoro- ja tanssiteokseen tulee mukaan laulajia ja muusikoita myös Virosta ja Ruotsista

Messun toteutuksessa korostuvat juhlavuoden Yhdessä-teema yli sukupolvien. Suurkuorossa on mukana eri-ikäisiä laulajia sadasta kuorosta sekä 100-henkinen orkesteri ja 100 käsikelloa. Suurkuoron ja -orkesterin lisäksi mukana ovat tanssiryhmä Valkia sekä solistit Ida Elina, Jippu, Viktor Klimenko ja Mika Karola. Loppusanat lausuu emerituspiispa Eero Huovinen.

Teoksessa käydään läpi Suomen itsenäisyyden ajan vaiheita. Musiikissa kaikuvat suomalaisen kansamusiikin eri tyylilajit. Lisäksi katsojat viedään multimediaesityksen kautta keskelle suomalaista luontoa ja vuodenaikoja. Messun kuluessa suuri Suomen lippu nostetaan Tuomiokirkon pääoven kohdalle ja musiikkia myötäilevät paikoin tapulista soitettavat kirkonkellot.

SRO neliöb. 10-16.6.

Hankkeen pääkoordinaattori on virolainen kapellimestari Lehari Kaustel. Hän haluaa taidetapahtumalla antaa oman kiitoksensa Suomelle.

– Olen saanut Suomesta paljon, siksi haluan tämän kautta tehdä vuorostani jotain Suomen hyväksi, Kaustel kertoo.

– Suomalainen messu on saanut monet hyvällä tavalla iloitsemaan suomalaisuudesta, messun säveltäjä Lasse Heikkilä toteaa.

– Olemme jakaneet kansana monenlaisia vaiheita ja juhlistamme nyt Suomen juhlavuotta. Meillä on paljon aihetta kiitokseen.

Suomalainen messu esitetään lauantaina 26. elokuuta kello 19 Senaatintorilla. Ohjelman kesto on noin 90 minuuttia. Esitykseen on vapaa pääsy. Tapahtuman pääjärjestäjä on Radio Dei, joka juhlii esityksellä radiokanavan 20-vuotista taivalta.

Radio Dei tuottaa Suomalaisesta messusta täyspitkän uudistetun version 20-vuotisjuhlaansa Helsingin Kulttuuritaloon 3. marraskuuta. Tulevana lauantaina 12. elokuuta Radio Dein juhlavuodenproduktiona Suomalainen messu esitetään Seinäjoen Urheilutalossa kello 16.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)