Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

Sukuselvitykset perunkirjoitusta varten saa jatkossa yhdestä paikasta

 

Uutta järjestelmää pilotoidaan Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän keskusrekisterissä. Kuva: Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä/Timo Jakonen

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän keskusrekisterissä pilotoidaan ensimmäisinä Suomessa järjestelmää, jonka avulla tarvittavat sukuselvitykset voitaisiin hoitaa keskitetysti.

KirDi-järjestelmän avulla perunkirjoituksiin tarvittavat sukuselvitykset saadaan tehtyä valtakunnallisesti yhdessä paikassa. Tähän asti sukuselvitykset on tilattu erikseen jokaisesta seurakunnasta, jossa vainaja on ollut kirjoilla. Muutos on merkittävä Suomen kirkonkirjojen pidossa.

Uudesta palvelusta on saatu myönteistä palautetta niin yksityishenkilöiltä kuin sukuselvityksiä tilaavilta organisaatioilta kuten lakiasiantoimistoilta.

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

“Palaute on ollut yksinomaan myönteistä. Perunkirjoituksia varten asiakirjoja tilaavat henkilöt ovat olleet tyytyväisiä ja helpottuneita, kun todistuksia ei tarvitse monesta paikasta. Omaisille tämä on suuri helpotus läheisen kuolemaan liittyvän surun keskellä”, sanoo keskusrekisterin hoitaja Salla Tenkanen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä.

Vuoden 2019 aikana KirDi-pilottiin liittyy myös useita muita seurakuntayhtymiä ja seurakuntia mukaan. Alustavan suunnitelman mukaan KirDiä käytetään sukuselvitysten laadinnassa kirkossa valtakunnallisesti vuoteen 2022 mennessä.

Sukuselvityksiä tehdään kirkossa vuosittain tuhansittain. Vuonna 2017 sukuselvitystilausten lukumäärä oli Helsingissä 30 000, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän 5700, Tampereella 5200, Kuopiossa 5000 ja Oulussa 4000.