Sovellus sokeille on Jerusalemin viimeisin tuotos matkalla kohti esteettömyyttä

 

Näkymä Jerusalemin vanhaan kaupunkiin. Kuva: Christine Schmidt/Pixabay

Sokeille suunniteltu sovellus on osa kunnianhimoista suunnitelmaa tehdä miljoonien ihmisten käyntikohteesta, Jerusalemin vanhasta kaupungista, saavutettava myös niille ihmisille, joilla on jokin vamma.

Religion News Service -uutissivuston (11.6.) mukaan Jerusalemin kaupunki rahoittaa israelilaisten virastojen ja eturyhmien tuella GPS-signaaliin perustuvaa puhelinsovellusta, jonka on kehittänyt Israelin sokeiden keskus. Se on saatavana iPhone- ja Android-puhelimiin englannin-, venäjän-, arabian- ja hepreankielisenä. Sovelluksen avulla pystyy navigoimaan reaaliaikaisesti läpi Jerusalemin vanhan kaupungin kujien ja nähtävyyksien.

Refuit Golan, yksi puhelinsovellusta testanneista näkövammaisista, antoi sille erinomaisen arvosanan.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

” Aiemmin kävelin toisinaan vanhassa kaupungissa perheeni kanssa, mutta en omaksunut mitään tietoa. Nyt minulla oli mahdollisuus oppia alueesta, se on loistavaa.”

Jerusalemin vanhan kaupungin muuntaminen esteettömäksi on kaupungin pormestarin Moshe Lionin mielestä ”pyhää työtä”. Sovelluksen julkistamistilaisuudessa 3.6. hän sanoi, että ”Jerusalem näyttää tietä muille historiallisille kaupungeille ympäri maailmaa”

Viime kuukausien aikana vanhan kaupungin historiallisia jalankulkuväyliä on muunnettu pyörätuolilla kuljettaviksi ja niiden varrelle on asennettu kaiteita. Läpikulkuväylien varrella muureissa on kolmiulotteisia karttoja.

Tower of David -museo lanseerasi esteettömyysaloitteen kolme vuotta sitten.  Pyörätuoliramppien asentamisen lisäksi museo on luonut ohjelmia vammaisia lapsia varten.

”Lapsille, joilla on erityisiä tarpeita, museon jokapäiväinen kiire ja hyörinä saattaa olla liian rasittavaa”, kertoi museon kansainvälisten suhteiden johtaja Caroline Shapiro.

Museon oppaat on koulutettu tarjoamaan kierroksia näkövammaisille ja kommunikoimaan kuulorajoitteisten asiakkaiden kanssa viittomakielen avulla.

Religion News Servicen mukaan museo rohkaisee vierailijoita koskettamaan erilaisia kivien pintoja, joista vanhimmat ovat valtavia järkäleitä kuningas Herodeksen ajalta ja toiset rosoisempia kiviä ristiretkeläisten ajoilta ja siitä eteenpäin. Museolla on myös kosketeltavia pienoismalleja historiallisesta Jerusalemista.

”Tiedämme, että Jerusalem on tärkeä eri puolilla maailmaa asuville ihmisille, ei vain juutalaisille. Tämä on pyhiinvaeltajien kaupunki. Missiomme on olla avoin ja osallistava kaikille”, sanoi Eilat Lieber, museon johtaja.

Haaste on Lieberin mukaan keksiä tapoja tehdä julkisista tiloista saavutettavia ja samanaikaisesti suojella Jerusalemin vanhan kaupungin luonnetta ja historiallisia löytöjä. Sitä sitovat erityiset suojelusäännökset, koska se on yksi Unescon maailmanperintökohteista.