Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Sisäministeri Räsäsestä kirkon rahahanan avaaja

 

Ministeri Päivi Räsäsen mielestä rahankeräyslain muutos poistaisi periaatteellisia epäkohtia.

Sisäministeriö valmistelee parhaillaan muutoksia rahankeräyslakiin. Vasta muutoksen astuttua voimaan luterilaisilla ja ortodoksisilla seurakunnilla olisi varaukseton rahankeräyslupa. Tällä hetkellä rahaa saavat kerätä vain yleishyödylliset yhteisöt ja säätiöt. Suomen suurin yleishyödyllinen rahankerääjä Suomen Punainen Risti vastustaa lainmuutosta. SPR:n varainhankintajohtaja Hannu-Pekka Laiho totesi keskiviikkona Ylen haastattelussa, että lainmuutos toisi mukanaan periaatteellisen vääryyden, sillä kirkot rahoittavat toimintaansa verovaroillaan.

Sisäministeri Päivi Räsänen totesi tänään Radio Deille antamassaan haastattelussa, että valmisteilla oleva muutos poistaisi periaatteellisia epäkohtia.

– Kirkon verotusoikeus kohdistuu kirkon säännönmukaiseen toimintaan. Näissä rahankeräyksissä on kysymys hyväntekeväisyystarkoituksiin toimitetuista ylimääräisistä rahankeräyksistä, jotka eivät eroa millään tavalla muiden järjestöjen vastaavista rahankeräyksistä.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Sisäministeri Räsänen ei usko, että esimerkiksi paikallisseurakuntien järjestämät joulukeräykset tulisivat kilpailemaan vaikkapa SPR:n kanssa.

Luterilaisessa kirkossa valmistaudutaan parhaillaan evästämään kerääjiä Kirkkopalvelujen hittituotteeseen Yhteisvastuukeräykseen, jonka asema rahankeräyslain edessä on pohdituttanut sisäministeri Päivi Räsästä. Hän on todennut Ylelle jo ennen rahankeräyslain muutoksia, että Yhteisvastuukeräys olisi nykyisin periaatteessa rahankeräyslain vastainen. Seurakunnat ovat joutuneet paikoin perustamaan säätiöitä tai yhdistyksiä kerätäkseen rahaa esimerkiksi diakoniatyöhön.”

Nyt kirkolle avataan toista rahahanaa.

Sisäministeri Räsäsen mukaan ”uusi laki toisi korjauksen siihen, että Yhteisvastuukeräyksen hyväksyttävyydessä ja laillisuudessa ei olisi mitään epäselvyyksiä”.

Kirkon verovarojen karkottajasta tuli kirkkoministeri

Sisäministeri Päivi Räsänen aiheutti aikoinaan närää kirkollisissa piireissä Ylen Ajankohtaisen kakkosen homoillassa lausumillaan henkilökohtaisilla homoseksuaalisuutta koskevilla mielipiteillään.

Homoillan jälkeen nähtiin joukkopako ulos kirkosta. Kirkon verojenkanto on senkin jälkeen kääntynyt laskuun maallistuvassa Suomessa. Supistuvan verokertymän vuoksi kirkko on joutunut tekemään kipeitä ratkaisuja diakonia- ja lähetystyön saralla.

Viimeisimmän kirkon nelivuotiskertomuksen mukaan suomalaiset arvostavat erittäin paljon kirkon tekemää diakoniatyötä. Räsäsen valtuuttamalla rahankeräyslain muutoksella kirkon tekemä diakoniatyö saisi uusia rahoitusmahdollisuuksia.

Esitys uudesta rahankeräyslaista luovutetaan eduskunnalle tulevalla syysistuntokaudella.

Kuuntele Päivi Räsäsen haastattelu Radio Dein etusivulta.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)