Sipilän hallitus erosi – lue mitä ministeri Juha Rehula sanoi sotesta kolme vuotta sitten

 

Perhe- ja peruspalveluministerinä toiminut Juha Rehula (oik) oli yksi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän avainpelaajista umpikujaan päättyneessä sote-ottelussa.

Pääministeri Juha Sipilä jätti aamupäivällä hallituksen eroanomuksen, jonka presidentti Niinistö hyväksyi. Kolme vuotta sitten hallituksen ex-ministeri Juha Rehula (kesk) uskoi vankasti uudistuksen läpimenoon.

”Kun koivussa on lehti, koko sote-paketti on kaikkien arvioitavana”, lausui perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula Radio Dein suorassa lähetyksessä 26. helmikuuta 2016.  Keskustalainen ministeri lupasi sote-maakuntauudistusta koskevan lakipaketin valmistuvan vielä saman kevään aikana.

Tänään perjantaina STT uutisoi pääministeri Juha Sipilän pyytävän hallituksen eroa sote-uudistuksen kaaduttua.

Dei Neliöb. 14.11.-4.12. MJa

Jo kolme vuotta sitten silloinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula myönsi Radio Dein Parempi Huomen -aamulähetyksessä hallituspuolueiden välillä olevan merkittäviä erimielisyyksiä sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen sisällöstä. Yksityisen sektorin, julkisen sektorin ja kolmannen sektorin roolijaosta palveluiden järjestämisessä käydään vielä vääntöä, ennusti Rehula.

Sotessa liikuteltu 24 miljardin rahapotti herätti sekä lainsäätäjissä että yksityisellä ja kuntasektorilla intohimoja.

– Avoimesti sanon, että töitä riittää, tiivisti Rehula tuolloin.

Peruspalveluministeri pahoitteli jo kolme vuotta sitten, kuinka julkisuudessa sote-uutisointi on keskittynyt keskusteluksi sote-alueiden määrästä. Keskustan ajama 18 maakunnan ja 15 itsehallinnollisen sote-alueen malli on Rehulan mukaan varastanut huomion multa kysymyksiltä.

– Tästä numerokeskustelusta on tullut kaiken ydin. Jokaiseen numeroon liittyvät omat ongelmansa, Rehula muotoili.

Numerokeskustelua seurasi ideologissävytteinen keskustelu sote-palveluiden valinnanvapaudesta.

Erimielisyyksistä huolimatta perhe- ja peruspalveluministeri ”vakuutti käsi sydämellä”, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta koskeva lakipaketti valmistuu vielä kevään aikana.

– Tämän kevään aikana, kun koivussa on lehti – toivottavasti kevät ei ole kovin aikainen – koko tämä lakipaketti on kaikkien arvioitavana, lausui peruspalveluministeri Radio Dein aamulähetyksessä kolme vuotta sitten.

Oikeusministeriön mukaan hallituksen ero ei vaikuta kevään eduskuntavaalien aikatauluun. Eduskuntavaalit on määrä järjestää sunnuntaina 14. huhtikuuta.