Siivilä ja talikko löysivät sovun

 

Maria ja Jones Pohjanvuori ovat oppineet antamaan anteeksi. (Kuva: Kuvakenguru)

Maria ja Jones Pohjanvuori luennoivat Aviopolis-avioparikurssilla anteeksiannosta rohkeasti ja koskettavasti. He uskaltavat sanoa julki nekin asiat, jotka hävettävät.

Pohjanvuoret kuvailevat itseään siivilä-Mariaksi ja talikko-Jonesiksi. Maria seuloo tarkkaan jokaisen tölväisyn, pohtii omia ja toisen motiiveita ja syyllistyy herkästi. Jones käsittelee vaikeat tunteet huulenheitolla ja painaa asioita villaisella. Vasta melkoinen köntti aiheuttaa toimenpiteitä juuttuessaan talikon piikkeihin.

Pari toteaa, että  ihmisten kyky käsitellä tunteita ja pettymyksiä vaihtelee. Muun muassa luonne ja kasvatus sekä menneen elämän haavat vaikuttavat näihin eroihin: Siivilän ja talikon kohtaamisesta seuraa taattu toisen ymmärtämisen vaikeus!

Hgin rttukoulu vkot 31 ja 32 Smy

Pohjanvuorilla on kokemusta sekä pienemmistä loukkauksista, joita Paremman avioliiton rakkauspankki -teoksessa kuvataan mustelmiksi, että suurista haavoista.
– Meillä oli huutamista ja pitkiä mykkäkouluja, he kuvailevat.

Jones ei kestänyt Marian itkua, pyrki irti vaikeista tilanteista eikä vastannut vaimonsa kysymyksiin.
– Itkin saavitolkulla ja lopulta vetäydyin. Itkin Jumalalle katkeruuttani siitä, miksi minut uudelleen ja uudelleen hylätään, Maria muistelee.

Anteeksipyytäminen on suhteelle merkityksellistä, mutta anteeksiantaminen ei ole kiinni pyytämisestä. Myös itselleen pitää osata antaa anteeksi.  Pohjanvuoret toteavat tutkimustenkin osoittavan, että anteeksiantamisen osaaminen on pitkän ja onnellisen avioliiton edellytys.

Heidän yhteinen polkunsa alkoi vähitellen tulla valoisammaksi, kun Maria kahden vuoden avioliiton jälkeen ”pakotti” Joneksen Pieksämäen avioliittoleirille vuonna 2008.
– Matkan ajan etsin koko ajan tekosyytä kääntää auto takaisin kotiin, Jones naurahtaa.

”Kivi kerrallaan vuorikin siirtyy”

Suhteen ja sen kipukohtien määrätietoinen työstäminen on kannattanut. Jones ja Maria kertovat, että matka on ollut kuluttava, ja välillä tuntuu, että kun on päästy yksi askel eteenpäin, luisutaan kaksi taakse. Avioliittoleireiltä saadut opit ovat kuitenkin kannatelleet. Maria alkoi rukoilla: ”Auta antamaan anteeksi niin kuin sä oot antanut anteeksi, en pysty tähän projektiin yksin.” Päättäväisesti hän on todennut myös Jonekselle:
– Aivan sama, mitä sä lapioit mun päälle, mä annan sulle anteeksi.

Pohjanvuoret kokevat saaneensa Parempi avioliitolta hyvää oppia ja vertaistukea anteeksipyytämiseen ja -antamiseen sekä muihin liittonsa solmukohtiin. Nykyisin Maria ja Jones palvelevat Aviopolis-tapahtuman puheenjohtajaparina ja ryhmänvetäjinä.

He rohkaisevat muitakin etenemään omalla sovintopolullaan. Anteeksiantaminen ei aina ole helppoa, mutta sitä kohti kannattaa pyrkiä.
– Halusimme tarjota kahdelle lapsellemme rakkaudellisemman ja sopuisamman kodin ilmapiirin, ja siihen olemme saaneet paljon hyviä eväitä. Meillä on nykyisin seesteisempää ja toista on helpompi ymmärtää, Maria ja Jones kiittävät.

 

 

 

 

 
Parempi avioliitto ry artikkelibanneri