Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Seurakuntavaalien äänestysprosentiksi täsmentyi 15,6

 

Seurakuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti on 15,6. Neljän vuoden takaisissa vaaleissa äänestysprosentti oli 17. Äänestäneistä ennakkoon äänesti 59,4 prosenttia. Äänioikeus oli 3,3 miljoonalla suomalaisella.

Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat äänestystulokset keskiviikkona 12.11. Puolet valituista luottamushenkilöistä on uusia, 54 prosenttia on naisia. Kuusi prosenttia valituista on alle 30-vuotiaita.

Sekä herätysliike- että puoluetaustat näkyvät vaalien voittajissa

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan uudistuksia ajava Tulkaa kaikki -liike voitti Helsingissä. Konservatiivisiksi ryhmiksi mielletyt Yhdessä matkalla -lista ja Sanasta elämään -lista voittivat Espoossa ja Vantaalla.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Perinteiset puolueet eli keskusta ja kokoomus voittivat Tampereella, Jyväskylässä ja Seinäjoella. Turussa partiolaiset oli vaalivoittaja.

Oulussa ja Rovaniemellä voittivat kristillisten perusarvojen puolesta -liike, joka edustaa vanhoillislestadiolaista herätysliikettä.

Hiippakunnista Lapua oli ainoa, joka kasvatti äänestysprosenttiaan. Siellä ääntään käytti 23,1 äänioikeutetuista. Alhaisin prosentti oli Helsingin hiippakunnassa, 10,8.

Vertailua pohjoismaihin

Ruotsin luterilaisen kirkon vuoden 2013 seurakuntavaaleissa äänestysprosentti oli 12,8. Norjassa 2011 äänestysprosentti oli 13,5. Ruotsin kirkkoon kuuluu noin 68 prosenttia ja Norjassa 77 prosenttia väestöstä. Suomen lluterilaisen kirkon jäseniä on noin 75 prosenttia väestöstä.