Seinäjoen kaupunginteatterin Saarnaaja jylisee Niilo Yli-Vainion suulla

 

Saarnaaja-näytelmän rooleissa nähdään mm. Liisu Aurasmaa ja Seppo Kaisanlahti. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen kirjoittivat Saarnaaja-näytelmän herättääkseen ihmiset miettimään elämän peruskysymyksiä.

Näytelmäkirjailijat Lahti ja Luukkonen arvostavat tosissaan pohjalaislähtöistä helluntailiikkeen evankelistaa, Niilo Yli-Vainiota (1920-1981). Heidän mielestään saarnaaja oli totuuden torvi, joka uskalsi puhua suoraan.

Vastaavaa rohkeutta ei nykypäivänä näe.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

– Elämme aikaa, jossa käsitys oikeasta ja väärästä tuntuu olevan kateissa. Kysymykset siitä, millaista on hyvä elämä ja mitä se meiltä vaatii, ovat vaihtuneet turhuuden markkinoihin. Juoksemme hetken huumassa, fiiliksestä viehättyneinä trendistä ja muoti-ilmiöstä toiseen.

Luukkosen mielestä ihmisten pitäisi pohtia elämän peruskysymyksiä ja yrittää ratkoa niitä.

– Toivomme, että näytelmä tavoittaa jotain siitä kamppailusta ja kilvoittelusta, mitä Yli-Vainio ja jotkut muutkin saarnaajat kokivat uskossaan ja raskasta ammattia harjoittaessaan, sanoo Lahti.

Saarnaaja on näytelmä Jumalan kokemisesta.

Inspiraation ovat antaneet Yli-Vainion saarnat ja elämä. Hahmona häntä ei kuitenkaan näyttämölle tuoda. Yleisö saa eläytyä kuvitteellisten saarnaajien traagisiin tarinoihin, jotka ovat syntyneet Lahden ja Luukkosen kynästä.

Tekijät kuvaavat näytelmää voimakkaaksi ja rohkeaksi.

– Se ei kumartele eikä pyytele anteeksi, mutta se pyrkii kaikessa kunnioittamaan Jumalaa.

Saarnaaja-näytelmän nähnyt Marjatta Lunnas kiittää laadukasta käsikirjoitus-, ohjaus- ja näyttelijätyötä. Myös lavastus ja puvustus tekivät häneen vaikutuksen.

– Muutamat ensimmäisen näytöksen ratkaisut herättivät kysymyksiä, mutta toisen näytöksen jälkeen kaikki nivoutui hyväksi kokonaisuudeksi. Hengellisen musiikin suurkuluttajana nautin taitavista yhteislaulukohtauksista, jotka vahvistivat hienosti näytelmän tunnelmaa.

Lunnas pitää arvokkaana, että uskoa Jumalaan ja sen eri ilmenemismuotoja käsitellään teatterin keinoin.

– Näytelmä synnytti ajatuksia, ja mielelläni katsoisin sen uudelleen. Olisi myös hienoa, jos ihmiset lähtisivät sankoin joukoin ryhminä teatteriin ja keskustelisivat esityksen jälkeen kokemastaan.

Seinäjoen kaupunginteatterin ohjelmistossa Saarnaaja on ainakin maaliskuun loppuun saakka. Siinä näyttelevät Liisu Aurasmaa, Jani Johansson, Sari Jokelin, Seppo Kaisanlahti, Jukka Puronlahti ja Mari Pöytälaakso. Kanttorina toimii Sami Silèn. Näytelmän on ohjannut Juha Luukkonen. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Juho Lindström, äänet ja musiikin Sami Silén, valot ja videot Juho Itkonen.

Saarnaajan kantaesitys nähtiin Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä 8.11.2017.

 

 

 

 

 

Aiheet