Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

SAT-7:n naistenohjelmat poistavat laastareita tabujen päältä

 
SAT-7 naistenohjelma

SAT-7:n naistenohjelmat eivät kaihda vaikeita asioita, kuten väkivaltaa, joka on monille arabinaisille arkea. Ohjelmat pyrkivät osoittamaan naisille heidän arvonsa Jumalan silmissä mutta myös muuttamaan miesten ajattelua. Kuva: SAT-7.

– Luulin, että Jumala ei koskaan kuulisi ääntäni, koska naisena en ole mitään, kertoo egyptiläisnainen SAT-7:n toimittajalle.

– Mieheni ajattelee, että on miehekästä hakata minua, kun en pysty tekemään kaikkea, mitä hän käskee, sanoo toinen katsoja SAT-7:n katsojapalvelulle.

Kolmas nainen paljastaa tv-ohjelmassa, että hänen isänsä raiskasi hänet usein, kun hän oli lapsi. Kun hän tuli aikuiseksi, perheenjäsenet yrittivät murhata hänet, koska hän tuli raskaaksi seksisuhteen seurauksena.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

SAT-7:n näkyvyysalueella Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa tällaiset tapahtumat ovat lähes arkipäivää. Siksi suuri osa SAT-7:n ohjelmistoa käsittelee naisten ongelmia. Ohjelmat pyrkivät osoittamaan naiskatsojille heidän todellisen arvonsa Jumalan silmissä ja muuttamaan miesten ajattelua.

”Miehet hakkaavat vaimojaan ja veljet siskojaan”

Adriana* työskentelee hyväksikäytettyjen naisten kanssa Jordaniassa. Tämä Lähi-idän ulkopuolelta kotoisin oleva kristitty nainen kertoo, että hänen kokemuksensa Jordaniassa ovat olleet silmät avaavia.

– Olin vieraillut melkein kaikissa arabimaissa entisessä työssäni liike-elämässä, joten mielestäni tunsin arabikulttuurin hyvin. Mutta kun muutin Jordaniaan, järkytyin siitä, kuinka vähän itsenäisyyttä naisilla on. Esimerkiksi 40-vuotiaan naisen aviomiehellä, veljellä tai isällä on oikeus tulla hänen mukaansa lentokentälle ja kieltää lähtemästä maasta, ja niinpä hän ei voi lähteä, piste.

Adriana ei hyväksy ajatusta, että takana olisi halu suojella naisia.

– Ajatus, että näin tehdessään miehet suojelevat naisia, ei ole totta. Miehet alistavat ja kontrolloivat naisia. On hyvin yleistä, että miehet hakkaavat vaimojaan ja veljet siskojaan.

Jordaniassa on monia lakeja, joiden tarkoitus on suojella naisia, mutta Adrianan mukaan niitä ei useinkaan panna täytäntöön. Poliisilla on keinonsa vapauttaa miehet syytteistä.

”Nainen on olemassa miestä varten”

Adriana uskoo, että syynä naisten alhaisempaan asemaan ovat perinteiset uskonnolliset näkemykset. Uskonto vaatii naisia tottelemaan aviomiehiään ja koettaa estää kysymysten esittämisen.

– Nainen on olemassa miestä varten, naisilla ei koskaan ole arvoa itsessään. Mitä uskonnollisesti konservatiivisempi mies on, sitä todennäköisemmin hän puolustaa oikeuksiaan.

Näiden asenteiden vaikutus on Adrianan mukaan se, että naiset eivät ole itsetietoisia ja he hyväksyvät itseään vahingoittavia päätöksiä. Hän mainitsee erään nuoren naisen, joka totesi, että jos hän ei voisi saada lapsia, hän hyväksyisi, että mies ottaa toisen vaimon.

Adrianan mielestä ongelmana on myös se, että arabiyhteiskunnassa miehet ovat aina miesten kanssa ja naiset naisten kanssa.

– Miehet eivät osaa toimia naisten kanssa eivätkä ymmärrä heitä. Vältämme katsekontaktia kadulla. Tämä kaikki vahvistaa stereotypiaa, jonka mukaan naiset ovat vaarallisia ja epäluotettavia.

”On vahingollisempaa kertoa hyväksikäytöstä kuin sietää sitä”

Epäluottamuksen lisäksi ajatus siitä, että naisen velvollisuus on suojella perheen ”kunniaa”, on myös perheväkivallan takana.

Adriana kertoo erään naisen äidistä, jonka arvostettu aviomies oli hakannut häntä niin pahasti, että hän sai aivovaurion ja tarvitsee nyt kokoaikaista hoitoa. Miehen tytär pakeni väkivaltaa, kun mies alkoi käydä hänen kimppuunsa.

Toinen tapaus oli 13-vuotias tyttö, jonka isä käytti häntä ja hänen neljää siskoaan seksuaalisesti hyväkseen. Tyttö ei uskaltanut kertoa tästä poliisille, koska se tuottaisi häpeää perheelle. Adriana selittää:

– Jos tyttö kertoo hyväksikäytöstä poliisille, kuka menee hänen kanssaan naimisiin? Tytölle on loppujen lopuksi vahingollisempaa kertoa hyväksikäytöstä, joten hän sietää sitä.

”Ongelmaan laitetaan laastari, jotta haava ei näy”

Länsimaissa tällaisia tilanteita varten on apua saatavilla. Lähi-idässä avun saaminen on paljon vaikeampaa.

– Arabiyhteiskunnissa ongelmaan laitetaan laastari, jotta haava ei näy ja kaikki näyttää hyvältä ulospäin, Adriana toteaa.

SAT-7:n kaikki ohjelmat puhuvat Jumalan rakkaudesta jokaista kohtaan, riippumatta sukupuolesta, kyvyistä tai menneisyydestä.

– Kun arabinainen kokee väkivaltaa, hän menettää itsetuntonsa rippeetkin. Hänen perheensä hyljeksii häntä, ja usein hänet ajetaan ulos talosta. Kun hän saa tietää, että Jeesus rakastaa häntä ehdoitta, hän näkee itsensä eri lailla. Hän ymmärtää olevansa arvokas, hänen itsetuntonsa vahvistuu ja hän löytää todellisen vapauden, jota hänellä ei koskaan ennen ollut, Adriana sanoo.

SAT-7:n naistenohjelmat poistavat laastarit vaikeiden aiheiden päältä. Ohjelmissa kerrotaan naisten tarinoita, paljastetaan ongelman laajuus ja merkittävyys asiantuntijakommentaattoreiden kanssa ja kutsutaan katsojia keskustelemaan aiheista.

”Jumala voi tehdä uhreista voittajia”

Huolenpito ei lopu siihen, kun ohjelma loppuu. SAT-7 kuuli hiljattain Jumalan ihmeestä egyptiläisen Ghadan* elämässä. Veli oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen kolme vuotta, ja hän otti yhteyttä katsojapalveluun saadakseen apua.

Enaam Haddad, SAT-7:n katsojien puhelinpalvelun koordinaattori, kertoo, mitä tapahtui:

­– Palvelu neuvoi Ghadaa ottamaan yhteyttä paikallisiin kristittyihin sielunhoitajiin, ja pitkän hengellisen matkan jälkeen Jumala paransi hänet väkivallan aiheuttamasta traumasta ja antoi hänelle kyvyn rakastua, mennä naimisiin ja odottaa ensimmäistä lastaan.

– Tärkeintä on, että Ghada on nyt voittaja: hänestä on tullut katsojapalvelumme jäsen, joka on jo auttanut kahta muuta väkivaltaa kokenutta naista. Jumala voi muuttaa sotkumme sanomaksi ja tehdä uhreista voittajia.

* Nimet muutettu

Lähde: SAT-7

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa