Sananvapaus kaventunut kirkolliskokouksessa? – Puheenjohtaja keskeytti Niilo Räsäsen puheenvuoron

Kuvakaappaus verkosta

Kirkolliskokous aloitti syyskauden istuntonsa eilen 6.11. Turussa. Ensimmäisenä istuntopäivänä kirkolliskokous keskusteli vilkkaasti avioliitosta.

Kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous, on tällä viikolla maanantaista torstaihin koolla Turun kristillisellä opistolla.

Kokouksen aloituspäivänä käytiin vilkasta keskustelua avioliitosta professori emerita Eila Helanderin laatiman selvityksen pohjalta. Helander esittää selvityksessään, että kirkon ei tule luopua vihkimisoikeudestaan, vaan kirkon tulisi pitäytyä avioliittoon vihkimisessä nykyiseen käytäntöön. Samalla kirkon tulisi hyväksyä, että kirkon sisällä voi olla myös toinen teologisesti perusteltu toimintamalli vihkimisissä ja siunaamisissa.

Sansa kesäkeräys artikkelin alle

Maanantai-iltapäivänä puhetta kirkolliskokouksessa johti varapuheenjohtaja Seija Kuikka. Päivän viimeisen puheenvuoron käytti kirkolliskokousedustaja Niilo Räsänen, joka ei kuitenkaan ennättänyt montaa minuuttia puhua, kun puheenjohtaja keskeytti hänet ja pyysi edustajaa pysymään käsiteltävässä aiheessa eli Helanderin selvityksessä.  Puheenvuorossaan Niilo Räsänen perusteli naisen ja miehen välistä avioliittoa ainoana raamatullisena avioliittona. Räsänen muistutti, että käsitys avioliitosta miehen ja naisen välisenä on vallitseva  kaikissa kristillisissä kirkkokunnissa. Räsänen totesi, että mikäli kirkko muuttaa avioliittokäsitystään, se samalla luopuu Raamatusta ylimpänä auktoriteettina.

Puheenjohtaja Seija Kuikka keskeytti Niilo Räsäsen vielä toistamiseen. Hämmentynyt Räsänen kertoi, että hänen aikomuksenaan oli kertoa teologisista perusteista puheena olevaan aiheeseen liittyen. Puheenjohtaja muistutti kirkolliskokousedustajaa, ettei tämä puuttuisi ihmisten seksuaaliseen suuntautumiseen, vaan että kunnioittamisen olisi hyvä kuulua puheessa. Räsänen oli ennen toista keskeytystä maininnut homoseksuaalisen käyttäytymisen olevan synti Raamatun valossa. Puheenjohtajan kehotuksesta puheenvuoro päättyi tähän ja keskustelun olisi määrä jatkua seuraavana päivänä.

Edellisessä kirkolliskokouksen istunnossa viime toukokuussa puheenjohtaja Kari Mäkinen keskeytti kirkolliskokousedustaja Leif Nummelan puheenvuoron, kun tämä oli puhumassa geneettisistä orvoista. Puheenvuoron keskeyttäminen on hyvin harvinaista kirkolliskokouksessa.

 

 

PS Lemmetyinen Kyynel ja kiitos